Locul de pornire a fost vechea Întreprindere de Orologerie Industrială. Acolo s-au adunat zeci de persoane, în mare parte revoluţionari şi reprezentanţi ai autorităţilor, asistând la o slujbă religioasă. Participanţii la comemorări au plecat apoi spre fosta fabrică de strunguri, unde în urmă cu 34 de ani li s-au alăturat alţi muncitori primilor revoluţionari.
Grupul de persoane, din care au făcut parte şi familii îndoliate, a participat şi la o slujbă de pomenire a eroilor, care a avut loc la Biserica parohială Arad Şega II din Piaţa UTA. Comemorările au continuat la Troiţa Eroilor din Cimitirul Eternitatea şi la Crucea Eroilor din Piaţa Revoluţiei, unde au fost depuse coroane de flori.
“Muncitorii de la Orologerie au ridicat oraşul Arad la nivel mondial, lucru recunoscut de spionii CIA, care vorbeau de Timişoara şi Arad – al doilea oraş al Revoluţiei. (…) În urmă cu 34 de ani, la Orologerie erau foarte mulţi oameni. Eu nu am vrut să ies în evidenţă la acele proteste, dar un om mi-a spus la un moment dat că eu ştiu să vorbesc şi mi-a cerut să o fac. Şi am vorbit, i-am organizat pe oameni şi am făcut un cordon de luptători care s-a aşezat între demonstranţi şi Armată, pentru a nu fi ucis niciun militar. E foarte greu să privesc în urmă…”, a declarat actorul Valentin Voicilă, liderul revoluţionarilor arădeni din 1989.
Participanţii şi-au amintit cum directorii de fabrici încercau prin ameninţări să îi blocheze să iasă în stradă.
“În 1989 lucram la Orologerie şi au venit colegii să ieşim în stradă, dar ne-au blocat cei din conducere, au închis poarta şi ne-au ameninţat că ne lasă fără loc de muncă. Am stat o oră blocaţi, până când am auzit focuri de armă în apropiere, şi atunci am fugit pe unde am putut, am sărit gardul şi am mers să participăm alături de cei care erau deja în stradă”, a spus Bognar Levente, revoluţionar.
Unii dintre cei care au parcurs după 34 de ani traseul demonstranţilor au remarcat că semnele Revoluţiei au dispărut din oraş.
“Nu prea mai există semne ale Revoluţiei prin locurile în care ţinem comemorările, erau plăci memoriale cu ani în urmă. E păcat”, a spus un participant.
Manifestările comemorative vor continua vineri şi sâmbătă, urmând să fie depuse coroane de flori în locuri în care au luptat sau au murit revoluţionari. Tot în aceste locuri vor avea loc slujbe religioase.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XOMUL care a iesit in fruntea muncitorilor la Orologerie si ti-a zis ca sti sa vorbesti se chema ( Dumnezeu sa-l ierte) Danila Onofrei . Sa stie si lumea asta..
Eu am fost in fiecare seara in fata Comitetului Judetean de Partid si am demonstrat in noaptea de 22spre 23 decembrie 1989 eu mi-am vazut moartea ,s-a tras dintr-o Salvare , o Dacia Breack 36B— avea numarul tin bine minte , un tip Inalt brunet intr-un combinezon negru ce inainte de a incepe sa traga cu geamul deschis , in locul pasagerului arata semnul VICTORIE , in urechi si in gura am fost plin de moloz , totul s-a intamplat in fata Cofetariei CORSO din centru , Nu -mi parea rau ca am iesit atunci m-am asteptat ca va urma altceva . NU mi-am scos nici CERTIFICAT DE REVOLUTIONAR , dar m-a apucat SCARBA cand am vazut ca si-au scos PERSONAJE care NICI NU AU FOST REVOLUTIONARI , poate am si salvat vieti , eu am fost acela care a strigat pe B-dul Republicii CULCAT CA SE TRAGE ,si lumea m-a ascutat . Totusi o intrebare asa pentru mine : oare minunatul FALCA ce a facut atunci ????
-
Ce sa facă? Tremura sub pat la nefamilisti… Oricum certificatele alea suna a mercenar. Mi ar fi rusine sa detin asa ceva, desi si eu am fost pe acolo…Le au luat majoritatea cei care stateau sub pat.