Au rămas patru spitale pentru oamenii judeţului fără a le lua în calcul şi pe cele de psihiatrie. După desfiinţarea sau transformarea celor trei (Sântana, Gurahonţ şi Chişineu Criş) cei din comunele şi satele arădene se pot interna la Lipova, Ineu, Chişineu Criş (spitalul privat) şi Sebiş.
Nu discutăm despre serviciile de urgenţe sau ambulatorii, ci doar despre variantele de internare pe care un arădean ce locuieşte la zeci sau sute de kilometri de municipiu le are în cazul în care trebuie să se trateze în cadrul unei secţii spitaliceşti. În acest moment sunt disponibile 366 paturi la o populaţie de aproape 300 000 locuitori, ceea ce reprezintă o medie de circa 1,2 paturi la mia de locuitori. Cea mai văduvită zonă este Valea Mureşului unde funcţionează doar spitalul din Lipova. Aici e o situaţie mai veche şi care nu a fost determinată de noile decizii privind restructurarea sistemului sanitar. Ceva mai avantajaţi sunt cei care locuiesc în nord-estul judeţului unde au rămas două spitale la Ineu şi Sebiş, ambele oferind condiţii bune şi servicii medicale diversificate. Rămâne şi varianta internării la Spitalul Judeţean Arad, dar pentru mulţi bolnavi distanţa foarte mare de casă îi determină să refuze internarea.
Optimism în orăşele
Primarii oraşelor unde încă sunt în picioare unităţile spitaliceşti sunt optimişti şi cred că se vor descurca chiar dacă spitalul va deservi un număr mai mare de pacienţi. Fiecare speră la aprobarea unei suplimentări, la nevoie, a numărului de paturi sau a personalului medical. Un caz confirmat deja este la Ineu, unde,potrivit declaraţiilor primarului Nicolae Mehelean a fost aprobată suplimentarea cu 20 de paturi pentru spitalul din localitate. „Am primi confirmarea că ni s-a aprobat suplimentarea şi acum avem 100 paturi pentru cele cinci secţii ale spitalului” a declarat Mehelean. Problema care încă este nerezolvată aici e servicul de gardă, deocamdată inexistent. Optimism şi la Sebiş unde primarul, Gheorghe Feieş e convins că cele cinci secţii, din care cea de pediatrie proaspăt pusă la punct cu o cheltuială din bugetul local de peste 2 miliarde lei, vor putea acoperi toată zona. Aici funcţionează şi serviciul de gardă.
Varianta privată
O situaţie atipică e la Chişineu Criş unde a rămas spitalul privat „Sfântu Gheorghe” care poate asigura la nevoie, potrivit declaraţiilor managerului unităţii, prin cele cinci secţii (medicină internă, ATI, obstretică ginecologie, pediatrie şi chirurgie) tratamentul bolnavilor din zonă. „Putem deservi fără problemă întreaga zonă, avem linie de gardă 24 ore din 24, servicii de urgenţă” a punctat managerul spitalului dr.George Preoţescu. Aici însă pacientul, în cazul în care se internează trebuie să plătească o coplată de un milion lei vechi pentru „condiţii hoteliere”, indiferent de perioada pentru care este internat.
Greu de anticipat cum vor evolua lucrurile în sistemul sanitar arădean, pentru unii viitorul e roz, alţii îl văd în culori mult mai sumbre. Cu siguranţă însă bolnavii, mai ales cei bătrâni, de prin satele judeţului vor sta mult mai mult pe gânduri dacă se vor mai duce la spital sau se vor lăsa pur şi simplu în Voia Celui de Sus, de groaza drumului şi a costurilor.
Număr de paturi
110 paturi Lipova
100 paturi Ineu
86 paturi Sebiş
70 paturi Chişineu Criş
M.A.
Spitale înlocuite de ambulanţe
Comasare şi reprofilare pentru spitale
Citiți principiile noastre de moderare aici!