IRATOŞU. Administraţia locală din Iratoşu a primit răspuns negativ de la Ministerul Administraţiei şi Internelor în ceea ce priveşte deschiderea unui punct de trecere a frontierei permanent spre Dombegyhaz. Iar, din declaraţiile primarului Atila Papp, se pare că de vină ar fi un tratat semnat între cele două state în care sunt ratificate inclusiv toate ieşirile din România spre Ungaria.
„În răspunsul oficial primit de la Guvern este specificat faptul că, din cauza hotărârilor semnate în acest tratat, nu se poate deschide o nouă graniţă. Iar soluţia ar fi modificarea tratatului cu pricina, realizată prin două hotărâri de Guvern, una din România şi cealaltă din Ungaria. Mai pe scurt, mi s-a transmis că nu se prea poate”, a mai spus primarul din Iratoşu.
În luna august a acestui an administraţia locală din Iratoşu a trimis o solicitare către Guvern prin care solicita aprobarea înfiinţării unui nou punct de trecere a frontierei între comuna arădeană şi Dombegyhaz, din Ungaria.
Pentru a pregăti viitoarea graniţă, primăria din Iratoşu a cerut Consiliului Judeţean Arad (CJA) o clădire din apropierea fâşiei de frontieră, imobil aflat la momentul respectiv în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Clădirea a intrat în domeniul public al comunei Iratoşu, dar nu va mai deveni centrul de logistică al frontierei. Ca atare, cel mai probabil, se va trece la planul de rezervă gândit pentru clădirea respectivă.
Atila Papp, primarul din Iratoşu, declara încă din august că, în cazul în care răspunsul Guvernului va fi unul negativ, se vor gândi la alte variante pentru clădirea primită de la CJA.
„Clădirea ar putea deveni un cămin de bătrâni sau un loc de recreere pentru copii”, anunţa Papp la momentul respectiv. Iar acum administraţia din Iratoşu se gândeşte la o variantă de finanţare pentru a duce la capăt planul de rezervă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!