Sistemul sanitar arădean a devenit tot mai sărac, în ultimii ani, (şi) prin prisma medicilor care au decis să-l părăsească. Reputaţii cardiologi Liana şi Codin Olariu au plecat să lucreze în Franţa, la fel şi colegul lor, dr. Ioan Piţ. Tot în Franţa profesează şi dr. Ancuţa Tudorancea (medic endocrinolog), dr. Adina Boboc (medic oftalmolog), dr. Emilia Galea, dr. Gabriela Julean şi dr. Dacian Gabrian (toţi medici specialişti ATI). Un alt anestezist, dr. Ciprian Oniţa, a ales să practice meseria în Anglia. Medicul chirurg Adrian Băldean a decis să plece în Irlanda, în timp ce alţi trei chirurgi – dr. Radu Bistrean, dr. Mihaela Olteanu şi dr. Vasile Racoviţan – au optat pentru Germania. Sistemul medical nemţesc a fost preferat şi de dr. Virginia Baneth, medic specialist histopatologie. În apropiere se află şi dr. Anca Roman (medic specialist radiologie şi imagistică medicală) care se ocupă, acum, de bolnavii din Austria. Sunt, majoritatea, medici cu renume în Arad, o parte dintre ei fiind foarte hotărâţi să nu se mai întoarcă în ţară. Lor li se adaugă numeroşi alţi medici de familie, dar şi asistenţi medicali.
„Am vorbit cu mulţi dintre colegii noştri care au plecat şi cu toţii au spus că sunt mulţumiţi atât de salarii, cât mai ales de condiţiile de muncă. Acolo nu există lipsuri la medicamente sau materiale sanitare. Oamenii mai spun că sunt trataţi cu respect de către angajatori”, susţine liderul Sindicatului „Sanitas” Arad, Delia Bonca.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, de la începutul anului 2011, până acum, 171 de cadre medicale din judeţul nostru şi-au exprimat intenţia de a pleca să lucreze în străinătate, solicitând în acest sens eliberarea certificatului de conformitate în vederea recunoaşterii profesiei în Uniunea Europeană. Cei mai mulţi dintre aceştia (99) sunt medici, iar 72 sunt asistenţi medicali. Majoritatea solicitanţilor au obţinut deja certificatele, iar unii au şi părăsit sistemul sanitar local.
„Nu cunoaştem exact cifra celor care au plecat din ţară pentru că unii şi-au suspendat contractele de muncă de aici şi ar putea reveni, timp în care pot lucra în străinătate în baza unor contracte pe perioadă determinată. Însă mulţi dintre cei care au obţinut certificatul au plecat”, precizează dr. Laura Nicolescu, medic specialist sănătate publică, în cadrul DSP Arad.
Deficit de personal
Sistemul de sănătate din judeţul Arad are angajaţi aproximativ 1.000 de medici şi 2.400 de asistenţi, existând un deficit mare de personal. Schemele de personal ale spitalelor din judeţ sunt ocupate doar în proporţie de 60 la sută faţă de normative, deficitul fiind de aproximativ 2.000 de cadre medicale.
Majoritatea posturilor au fost blocate în ultimii ani de autorităţi, astfel că nu se pot face angajări.
Fara medicamente gratuite pentru bolnavii in Arad
In viitor bolnavii isi vor administra medicamentele gratie unui dinte inteligent
Citiți principiile noastre de moderare aici!