Arad. Trei tineri arădeni nu s-au mai întors luni la serviciu, după o excursie care avea ca scop o ascensiune pe ghețarii din Alpii italieni. Cunoscuți pentru aventurile lor spectaculoase pe munte, cei trei alpiniști au decis, în weekend, să își provoace din nou limitele în zona Passo del Tonale. Au plecat vineri din Arad spre Bergamo, iar luni s-au întors în România. Aveau bilete cumpărate pentru zborul de pe Bergamo, luni dimineața, și la plecarea din Italia nu au avut peripeţii. Potrivit celor povestite de arădeni, în Aeroportul din Bergamo panica nu era instalată în perimetru. Puteai să-ţi cumperi, însă, măşti medicale şi mănuşi, iar angajaţii companiilor de zbor purtau la check-in măşti.
Nimeni nu i-a întrebat unde au fost sau ce au făcut, nici încotro se îndreaptă.
În avion, însă, pe parcursul zborului, toți călătorii au fost puși să completeze un formular în care erau rugaţi să răspundă la întrebări precum: unde au fost, cât timp au stat etc.
La aterizare, înainte de controlul de frontieră, cei din zborul de Italia au fost rugați să predea formularele, care au fost verificate, iar o echipă formată de trei medici, „blindată” cu măşti medicale, i-a supus pe toți unui scurt control medical: mai exact, le-a fost luată temperatura.
Toți pasagerii din aeronavă au fost lăsați, ulterior, să plece. Parte din cei care au zburat spre Bergamo veneau, potrivit discuțiilor purtate în avion, din apropierea zonelor în care a fost declarată carantină.
Dacă unul dintre arădeni a fost sunat marți de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a fi informat că trebuie să stea în carantină, acasă, 14 zile, pe ceilalţi doi DSP-ul i-a uitat. Unul dintre alpinişti a decis singur să intre în carantină şi i-a anunţat pe cei de la locul său de muncă că va trebui să stea izolat cele 14 zile recomandate de Ministerul Sănătăţii (după ce a citit știrile legate de subiectul Italia, România și coronavirusul), cel de al treilea a sunat el la DSP pentru a întreba cum trebuie să procedeze și a fost îndrumat să rămână acasă. Acum, toți sunt monitorizați de către medicii DSP, sunt rugați să-și ia temperatura și sunt întrebați despre starea lor de sănătate.
După povestea tinerilor alpiniști, nu ne rămâne decât să ne întrebăm, totuși câți dintre cei aflați în avion s-au simțit cetățeni responsabili și au decis să se documenteze pe temă și să sune la factorii de decizie în domeniu, pentru a vedea cum să procedeze. Așa cum ne întrebăm, de asemenea, de ce la aeroport nu au primit niciun sfat legat de modul în care ar trebui să procedeze, dat fiind faptul că s-au întors din Italia, iar panica e gata instalată pe acest subiect în țara noastră.
Cei trei tineri alpiniști fuseseră și în urmă cu două săptămâni în Italia, la ski. Încă de atunci autoritățile aeroportuare italiene erau în alertă, i-au chestionat privind scopul vizitei, le-au luat temperatura etc.
Trimite articolul
Xignoranta ,nepasare, lehamite! dar ei ce cautau in Italia stiind ca acolo e focar??? la fel de iresponsabili ca ei sunt si autoritatile !!