După ce Tribunalul Arad a achitat doi polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Arad, Curtea de Apel Timișoara i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Celor doi polițiști li s-a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani, instanța impunându-le totodată ca pe durata acestui termen să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Arad sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Instanța a mai dispus – pe parcursul termenului de supraveghere – obligarea celor doi la prestarea, pe o durată de 60 zile, a unei munci neremunerate în folosul comunităţii la Consiliul Local al Municipiului Arad, Consiliul Local al Comunei Vladimirescu sau la Consiliul Local al oraşului Curtici.
Definitivă
Sentința instanței din Timișoara a venit miercuri, 26 aprilie, și este definitivă.
După decizia de achitare a Tribunalului Arad, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a declarat apel împotriva sentinței. Apelul procurorilor arădeni a fost admis de Curtea de Apel Timișoara. În soluția de miercuri a instanței se arată că: „admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Arad. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: menţine încadrările juridice stabilite de către prima instanţă. Condamnă pe inculpaţii H.G. şi D.C.R., la o pedeapsă de câte 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (fapta privind pe martorul P.I.). Interzice inculpaţilor H.G. şi D.C.R. ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor de 3 ani închisoare aplicate inculpaţilor H.G. şi D.C.R. şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Obligă pe inculpaţii H.G. şi D.C.R. ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”.
Curtea de Apel Timișoara a mai dispus confiscarea de la cei doi polițiști a sumei de bani dobândită în urma săvârșirii infracțiunii. Este vorba despre 200 de lei.
Pentru ce au fost trimiși în judecată
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, „în data de 28.09.2015, în jurul orelor 13:00, inculpaţii H.G. şi D.C.R., ambii (agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Arad – Biroul Rutier) aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, s-au deplasat pentru a constata existenţa unei coliziuni între două autovehicule, coliziune produsă pe raza municipiului Arad, soldată exclusiv cu pagube materiale; la faţa locului inculpaţii au pretins şi primit de la inculpatul I.I.A. şi de la martorul P.I. – persoane implicate în evenimentul rutier cercetat – suma de 400 lei, respectiv de câte 200 lei fiecare, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, mai precis, să nu constate faptele contravenţionale, să nu întocmească proces-verbal de contravenţie şi să nu aplice sancţiunile legale corespunzătoare (amendă şi suspendarea dreptului de a conduce)”.
Bărbatul care a oferit mită poliţiştilor şi-a recunoscut vinovăţia și a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul. Inculpatul I.I.A. a fost de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru dare de mită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!