3 ani cu suspendare! Atât valorează viața celor două tinere de 24, respectiv 26 de ani, din județul Timiș care s-au înecat anul trecut în lacul Ghioroc. Mașina în care se aflau, împreună cu alți doi tineri, a plonjat în lac, fetele rămânând captive în interiorul autoturismului, în timp ce băieții au ieșit la suprafață. La volan se afla unul dintre cei doi tineri, un adolescent de 18 ani, din Orțișoara, care nu avea permis de conducere. Condamnarea acestuia, în primă instanță, a venit la sfârșitul anului trecut, de la Judecătoria Lipova. Cel care se afla la volan a fost condamnat la 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere; 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă; la 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă. Instanța i-a contopit pedepsele stabilite în cea mai grea, de 2 ani și 8 luni, la care a adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, respectiv 4 luni de închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de trei ani de închisoare.
Judecătoria Lipova a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere – pentru cel care a condus autoturismul – pentru un termen de supraveghere de 3 ani, ce a început să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii. Celălalt tânăr din mașină, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. După ce autoturismul în care se aflau cei patru a ajuns în lac, băieții au ieșit afară. Pe tinerele din mașină nu le-a ajutat nimeni, ba mai mult decât atât, când oamenii care au trecut prin zonă i-au văzut pe cei doi tineri uzi, pe malul apei, și i-au întrebat dacă au nevoie de ajutor, fără să știe de fapt ce s-a întâmplat, cei doi le-au spus că totul este în ordine, fără să menționeze ceva de fete. Trupurile neînsuflețite ale tinerelor au fost scoase din lac de scafandrii ISU Arad.
Au mințit
Inițial, tinerii supraviețuitori au mințit autoritățile atunci când au fost întrebați despre persoana care se afla la volan, ei indicând că una dintre tinere ar fi condus. A doua zi însă, în urma analizării unor imagini video de la una dintre terasele amplasate pe malul apei, s-a constatat că tânărul de 18 ani se urcase la volan. A recunoscut, în cele din urmă, după zece zile de la tragedie.
Deşi iniţial declarase că cele două fete care au murit se aflau pe scaunele din faţă, deci implicit că una dintre ele a condus mașina, adolescentul şi-a recunoscut fapta (ce-i drept, sub presiunea mărturiei celui de-al patrulea ocupant al maşinii, tânărul de 27 de ani). „Sunt curat, mi-am recunoscut fapta!”, a spus cel care a condus autoturismul.
A accelerat brutal
Mărturia a venit în contextul în care polițiștii au adunat probe care l-au făcut pe tânărul de 27 de ani să recunoască și să spună adevărul despre prietenul lui. Acesta din urmă a recunoscut că a rugat-o pe proprietara mașinii – una dintre tinerele decedate – să îl lase să conducă și pe el, într-o zonă cu drum agricol, în vecinătatea lacului Ghioroc. Tânărul ar fi primit permisiunea și, cu toate că nu avea permis de conducere și ar fi consumat și alcool, a început să accelereze brutal, pierzând controlul volanului și prăbușindu-se în apa rece a lacului extrem de adânc. „Șoferul” mașinii a fost arestat preventiv, la zece zile după tragedie, petrecându-și următoarele trei luni după gratii. După această perioadă a fost pus sub măsura controlului judiciar.
Daune morale
Pe lângă pedeapsa principală, instanța i-a impus tânărului câteva obligații, precum „să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate”, iar pe „parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă nerenumerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Orțișoara, județul Timiş, respectiv în cadrul Primăriei Oraşului Timişoara pentru o perioadă de 90 zile lucrătoare”. Aceleași obligații i-au revenit și tânărului de 27 de ani, având în vedere că instanța a dispus executarea pedepsei sub supraveghere pentru un termen de supraveghere de 2 ani.
12 persoane, aparținând familiilor celor două tinere, s-au constituit părți civile în proces, Judecătoria Lipova admițând acțiunile civile, partea responsabilă civilmente – societatea de asigurări – fiind obligată la plata, în total, a 420 de mii de euro daune morale pentru cele 12 persoane.
Apelul
Soluția Judecătoriei Lipova a fost atacată la Curtea de Apel Timișoara – care a judecat apelul.
Instanța a admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, în sensul că a majorat termenul de supraveghere stabilit pe seama inculpatului care a condus mașina de la 3 ani la 4 ani, admițând și apelul formulat de societatea de asigurări, Curtea de Apel Timișoara reducând de la 90.000 de euro la câte 70.000 de euro daunele morale ce urmează a fi plătite de partea responsabilă civilmente către două dintre părţile civile. Decizia instanței timișorene este definitivă, ea fiind pronunțată în luna martie a acestui an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!