Cartea de vizită a domniei sale este impresionantă. Medic primar cardiolog și Doctor în Științe Medicale, a început cardiologia intervențională în urma cu douăzeci de ani, fiind unul dintre cei mai experimentați cardiologi intervenționiști din România cu peste 15.000 de intervenții la activ. A fost între primii cardiologi intervenţionişti acreditaţi de Ministerul Sănătăţii. A participat la numeroase stagii de pregătire si cursuri de perfecționare în Statele Unite, Italia, Olanda, Belgia, Franţa, Germania. Din 2010 lucrează în domeniul cardiologiei intervenționale private și este fondatorul Cardiolife Arad, singurul centru de intervenții cardiovasculare de înalta performanță din Arad. Odată cu înființarea Cardiolife, Aradul a devenit al doisprezecelea județ al țării în care functionează un laborator de cardiologie intervențională. Dr.Dina a avut amabilitatea să ne raspundă la câteva întrebări.
I: Ce înseamnă bolile cardiovasculare pentru populația județului Arad?
R: Arădenii se îmbolnăvesc și mor în primul rand prin boli cardiovasculare. Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, boala arterelor periferice, accidentele vasculare cerebrale ocupă primul loc în topul cauzelor de îmbonăvire și deces. Tragic, 70% sunt boli și decese evitabile dacă am lua la timp măsurile adecvate: să prevenim apariția bolii și să tratăm eficient și la timp boala deja apărută.
Î: Care sunt soluțiile pentru rezolvarea problemei bolilor cardiovasculare în județul nostru?
R: Soluțiile sunt aceleasi peste tot în lume: programe eficiente de prevenire a bolii, tratamente eficiente pentru cei afectati deja de boală și prevenția reîmbolnăvirii celor trecuți printr-un prim episod de boală. Trebuie să învățăm de la țările în care aceste programe funcționează de multe decenii și unde s-a reușit o ameliorare dramatică a sănătății populației.
Î: Ați făcut parte dintr-o echipă de mare prestigiu care a construit cardiologia intervențională de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Cum ați ajuns în Arad?
R: A fost, într-adevar, o echipă excepțională care a început de la zero și care s-a plasat mulți ani la vârful cardiologiei intervenționale românești prin volumul de intervenții, calitatea rezultatelor și inovațiile introduse. Vorbim de o specialitate în care nu există economii, improvizații, scurtături, compromisuri, ci te concentrezi să oferi pacientului rezultatul optim. La un moment dat a devenit evident că pentru a putea continua să facem performanță, unica soluție este sistemul privat. Practic, toti membrii acelei echipe lucrează acum în sistemul privat. Eu am venit în Arad ca urmare a dorinței Consiliul Judetean de a dezvolta cardiologia arădeană, de a oferi arădenilor servicii moderne de cardiologie intervențională de care să beneficieze prompt, la ei acasă. Într-un timp scurt am reușit să amenajăm un compartiment intervențional impecabil, să îl dotăm cu aparatură de ultimă generație și să asamblăm o echipă perfect funcțională.
Î: Cum ați rezuma într-o propozitie ideea pe care ați clădit unitatea dumneavoastră?
R: Să oferim pacienților servicii moderne, prestate de o echipă performantă concentrată exclusiv pe pacient, într-o unitate optim amenajată și dotată.
Î: Funcţionați de trei ani în Arad. Ce ați realizat în beneficiul pacienților arădeni?
R: Am reușit să realizăm lucruri importante. La propunerea mea, Consiliul Județean a înființat o Comisie care a reunit factori importanți de decizie și a început să ia măsuri de efect pentru reducerea îmbolnăvirilor și deceselor cardiovasculare. Este o premieră în România. S-au realizat acțiuni de informare și educare a populației și de depistare precoce a bolilor cardiovasculare. Cel mai frumos a fost proiectul de educare a școlarilor atât pentru un stil de viață sănătos, cât și pentru acordarea primului ajutor, a resuscitării victimelor unui stop cardiac. Asta pe partea de prevenție.
Pe partea de diagnostic și tratament am introdus metode noi, indispensabile evoluției optime a pacientului cardiovascular. Nu a fost usor, suntem o unitate privată și nu am beneficiat de niciun fel de finanțare. Inițial nu am putut trata decât pacienții care își acopereau costurile procedurilor. Apoi, printr-un contract cu Spitalul Județean am putut oferi serviciile de diagnostic invaziv în condiții de gratuitate pentru pacienții internați în urgență. Astfel, pacienții puteau beneficia de diagnostic prin coronarografie în Spitalul Judetean Arad. Pe de alta parte, am tratat pe cheltuiala noastră pacienții cu infarct miocardic acut, urgență zero în domeniul bolilor cardiace, în ideea de a realiza o tranziție către momentul când Spitalul Județean va realiza demersurile pentru accesarea Programului Național ce finanțează aceste cazuri. De peste doi ani am tratat pe cheltuiala noastră pacienții cu infarct miocardic acut, cu rezultate foarte bune, am salvat vieti. Pacienții au fost tratați de urgență de o echipă cu mare experiență, în condițiile unui laborator de cardiologie intervențională modern amenajat și dotat. Repet, toate aceste intervenții au fost suportate financiar în totalitate de Cardiolife.
Î: În afara intervențiilor în infarct miocardic acut, ce ați mai oferit pacienților arădeni?
R: În unitatea noastră sunt realizate intervenții complexe pentru tratamentul tuturor formelor de cardiopatie ischemică. Tratăm mulți pacienți care în alte centre sunt considerați inabordabili prin metode minim invazive de angioplastie și implant de stent, și sunt trimiși către chirurgie cardiacă, tratăm pacienți cu stenoze severe ale arterelor carotide în scopul prevenirii accidentelor vasculare cerebrale. Deasemenea, pacienți cu boală arterială obstructivă periferică, pacienti care abia daca mai pot merge sau sunt în iminență de amputație a membrelor inferioare, iar rezultatele sunt impresionante. Pacienții pe care îi tratăm nu sunt doar arădeni, ne vin pacienți din Timiș, Hundeoara, Bihor, Caraș, Turnu Severin.
Î: Există finanțare pentru aceste servicii?
R: Din păcate nu există. Pacienții care aleg să fie tratați în unitatea noastră își finanțează privat costurile intervențiilor. Nu sunt deloc mulțumit cu această situație, deoarece nevoia pentru serviciile pe care le prestăm noi este enormă iar treaba mea, ca profesionist, este să tratez toți pacienții care au nevoie de asemenea intervenții. Acest lucru nu este însă posibil nici măcar în sistemul public, darămite în privat. Performanța în medicina modernă este foarte costisitoare peste tot în lume, lucrurile sunt rezolvate prin colaborarea eficientă între sistemul public și cel privat și printr-o finanțare adecvată prin asigurări.
Î: Ce vă doriți în continuare?
R: Îmi doresc să îi tratăm pe toți cei care au nevoie de noi prin metode moderne, care îmbunătățesc speranța de viață și calitatea vieții pacienților nostri, metode care în alte țări sunt activitate uzuală iar în România abia dacă există. Sper să pot iniția formarea unei echipe de cardiologi intervenționiști arădeni performanți, care să impună Aradul ca un centru important în cardiologia intervențională românească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!