De la începutul acestei luni, trei arădeni au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Este vorba despre doi bărbați și o femeie, din municipiu, respectiv din Pecica. Din fericire aceștia au suferit intoxicații ușoare, astfel că s-au ales doar cu câteva zile de spitalizare.
Având în vedere creșterea cazurilor de intoxicații cu ciuperci din ultima perioadă și condițiile meteorologice, caracterizate prin ploi și umiditate crescută, care sunt favorabile apariției ciupercilor, Direcția de Sănătate Publică Arad atenționeze populația cu privire la consumul de ciuperci.
”În ultimii ani, numărul intoxicaţiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creştere. Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori. În Romania sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu “pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice.
Important de reținut este faptul ca toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist”, spun reprezentanții DSP Arad.
Cum se manifestă intoxicația
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxina propriu-zisă, caracteristică speciei, dar poate avea şi alte cauze. Astfel, se diferenţiază intoxicaţiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei de cele false datorate unor cauze multiple: consumul exagerat; consumul de ciuperci alterate; consumul de ciuperci crude; consumul de ciuperci în combinație cu alcoolul.
„Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin, nu consumaţi ciuperci crude, conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat. În caz că prezentaţi unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere) în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112 – cât mai repede posibil”, avertizează specialiștii.