Trei persoane fizice din judeţul Arad „cu avere afişată semnificativă, nejustificată de veniturile declarate” vor fi verificate, într-o primă etapă, în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF). Anunţul a fost făcut, luni, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre cele trei persoane interpelându-l pe Marius Drăgănescu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Arad. Dar nu am aflat decât că „toată această acţiune nu e coordonată de noi, ci de o direcţie din cadrul ANAF care se ocupă direct de la Bucureşti de acest program. Nu avem niciun fel de date despre cele trei persoane din Arad” – a spus Marius Drăgănescu.
Grupe de risc
Potrivit ANAF, persoanele cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat ar putea fi asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro. Fie personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., cu toţii vor trebui să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile.
Cazurile propuse pentru verificarea amănunţită au fost încadrate în patru grupe de risc: patron bogat de firmă săracă, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ.
Etape
Metodologia de verificare a situaţiei fiscale personale include mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni.
Până în prezent s-a făcut analiza de risc fiscal şi au fost selectate persoanele care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare.
Acum s-a dat startul verificării prealabile documentară efectuate asupra persoanelor selectate. Potrivit ANAF, verificările se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală.
După această etapă urmează verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale. Aceste verificări se desfăşoară împreună cu contribuabilul şi cu colaborarea acestuia.
Distribuţie pe judeţe
Doar judeţul Vaslui are mai puţini bogaţi cu averi nejustificate decât Aradul: doi. Câte trei persoane selectate pentru verificările ANAF mai au judeţele Dâmboviţa, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Covasna. În Timiş şi Caraş-Severin vor fi verificate câte opt persoane cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, iar în judeţul Bihor – nouă. Cele mai multe cazuri sunt în Ilfov (34) şi Bucureşti (31).
Trimite articolul
XAm primit o scrisoare de la ANAF Arad, care mi-a făcut o impresie foarte negativă, privind educaţia şcolară a emitentului.
– Nu ştie să conceapă o scrisoare!
1. În antet scrie instituţia emitentă, dar fără să se precizeaze serviciul, respectiv biroul emitent.
2. O scrisoare treebuie să înceapă cu ce i se solicită adresantului şi abia ulterior se adaugă argumentele – şi nu invers, cu o argumentaţie extem de lungă, iar apoi, e scăpată din vedere precizarea, ce anume se cere!
3. Ca semnatar al scrisorii, apare numele şi semnătura şefului administraţiei, Marius Drăgănescu, şi nu a vreunui serviciu al instituţiei!
4. Pentru precizarea telefonică, la ce anume se referă scrisoarea, ce anume se cere, aflu că semnatarul este tocmai directorul ANAF şi după ce citesc întrega scrisoare, ne dumirim cu greu, care e mesajul scrisorii!
Impresia lăsată este extrem de slabă, ca despre o persoană cu lipsuri despre cunoştinţe, care se învaţă în şcoala elementară!
Deci, este vorba despre o numire politică în fucţii superioare, indiferent de competenţe? La fel, trebuie să fie şi cel car a făcut numirea!
Constat cu tristeţe această situaţe!
Ş.G.
Am primit o scrisoare de la ANAF Arad, care mi-a lăsat o impresie foarte negativă, privind educaţia şcolară a emitentului.
– NU ŞTIE SĂ CONCEAPĂ NICI MĂCAR O SCRISOARE!?
1. În antet e scrie instituţia emitentă, dar fără precizarea serviciului, respectiv a biroul emitent.
2. O scrisoare trebuie să înceapă cu ce i se solicită adresantului şi abia ulterior se adaugă argumentele – şi nu invers, cu o argumentaţie extrem de lungă, iar apoi, e scăpată din vedere precizarea, ce anume se cere!
3. Ca semnatar al scrisorii, apare numele şi semnătura şefului administraţiei, Marius Drăgănescu şi nu a vreunui serviciu al instituţiei!
4. Pentru clarificare, aflu la telefon, după ce citesc întreaga scrisoare, la ce anume se referă scrisoarea şi că semnatarul mesajului este tocmai directorul ANAF şi nu un anumit serviciu!
Impresia lăsată este extrem de slabă, ca despre o persoană cu lipsuri despre cunoştinţe, care se învaţă în şcoala elementară!
Deci, este vorba despre o numire politică în fucţii superioare, indiferent de competenţe? La fel, trebuie să fie şi cel car a făcut numirea!
Constat cu tristeţe această situaţie!
Ş.G.