Braşov, Oradea şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România. Capitala ocupă poziţia 23 în acest clasamentul naţional general. Aradul nu se regăseşte nici în primele trei oraşe la capitolul curăţenie, nici în ultimele trei, însă se poate „lăuda” cu una dintre cele mai murdare zone din ţară. Această statistică care nu ne onorează defel este realizată de platforma de imobiliare Storia.ro şi a fost publicată printre altele pe Ziarul Financiar.
Trebui se precizăm că Aradul nu a intrat nici în top trei cele mai murdare oraşe din România – unde şi-au găsit loc Reşiţa, Călăraşi şi Brăila – cu toate că problemele legate de colectarea gunoiului stradal fac din municipiul nostru un oraş greu de privit. E posibil însă să fi scăpat de topul ruşinii pentru simplul fapt că statistica a fost întocmită înainte să apară aceste probleme în Arad. Cert este că Aradul nu se regăeşte la coada acestui clasament, după Reşiţa, Călăraşi şi Brăila fiind menţionate printre oraşele ce au primit cele mai slabe notări din partea locuitorilor lor la capitolul curăţenie Satu Mare, Focşani, Galaţi şi Alexandria, Zalău, Suceava şi Bacău.
Studiul, realizat în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research, a analizat percepţia cetăţenilor asupra nivelului de curăţenie din oraşele şi cartierele în care locuiesc. Clasamentul a fost întocmit nu doar pe oraşe ci şi pe regiuni istorice, acolo unde Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curăţeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziţie.
Tot în studiu a fost realizat şi un top pe cartiere iar primele cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate sunt toate din Braşov – Avantgarden, Răcădău şi Centrul Civic. Topul este completat aici de cartierele Gruia şi Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviaţiei şi Nicolae Grigorescu (Bucureşti), Andrei Mureşanu (Cluj-Napoca) şi Pajura (Bucureşti).
La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curăţenie este considerată chiar de către locuitorii săi Floreştiul (din Cluj-Napoca), topul continuând cu Moldoveni (Călăraşi), Trei Insule (Arad), Calea Caransebeşului (Reşiţa) şi Ferentari (Bucureşti). Breştei (Craiova), Bereasca (Ploieşti) şi CET (Constanţa). Ca atare, zona Trei Insule din Arad ocupă un ruşinos lor 3, ea ajungând pe această poziţie după nominalizarea ei ca una dintre zonele urbane cu nivel scăzut al curăţeniei.
Motive şi criterii
Cum s-a decis acest clasament, de unde s-a pornit, ce a contat? „Curăţenia unui oraş este influenţată de mai mulţi factori, de la prezenţa sistemelor de colectare a deşeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilităţi de a avea şi păstra un oraş cât mai curat. Avem oraşe şi cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât şi autorităţile locale să aloce o importanţă sporită subiectului şi să vină cu soluţii tehnice pentru oraşe şi cartiere cât mai salubre”, menţionează Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX Imobiliare, citat de Ziarul Financiar.
Evaluarea, de la 1 la 5
Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al curăţeniei, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Citiți principiile noastre de moderare aici!