ORADEA. Şase inculpaţi, inclusiv persoane cunoscute în mediul interlop arădean, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. La începutul anului 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi DIICOT anunţau faptul că au fost efectuate nouă percheziții domiciliare, în județele Arad și Timiș, la locuințele a opt persoane.
„Din cercetări a reieșit că, din 2022 și până în prezent, persoanele bănuite, cu vârste cuprinse între 22 și 40 de ani, din județele Arad și Timiș, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Bărbații sunt bănuiți că ar fi obținut, în mod fraudulos, datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare dintr-o țară a Uniunii Europene, pe care le-ar fi înrolat într-o aplicație de plată electronică, instalată pe dispozitive mobile și ar fi achiziționat, astfel, de la diverși comercianți din municipiile Oradea, Arad, Timișoara și Deva, telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice, în valoare totală de 493.018,49 de lei”, anunţau autorităţile, la vremea respectivă.
Parte dintre produsele cumpărate cu cardurile unor spanioli au fost vândute către cumpărători de bună credinţă, în timp ce alte bunuri au fost descoperite la percheziţii. „În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a bănuiților, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 de cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro și 2.500 de lei, documente de identitate, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost falsificate și 92 de grame de pulbere cristalizată”, anunţa, în februarie 2023, Poliția Bihor.
Topa, printre ei
Potrivit ziarului ebihoreanul.ro, suspecţii au reuşit să cheltuiască 100.000 de euro în decurs de 20 de zile, cumpărând produse electronice din mai multe magazine Altex şi Media Galaxy din Oradea, Arad şi Timişoara.
Două persoane au fost atunci plasate sub control judiciar, aceştia fiind complici, beneficiarii reali ai afacerii fiind trei personaje cunoscute în lumea interlopă arădeană.
Primul este Claudiu Călin, condamnat în trecut pentru mai multe furturi. După percheziţiile făcute de DIICOT, pe lângă infracţiunile referitoare la carduri, a apărut şi suspiciunea că ar face trafic de stupefiante, în locuinţa lui fiind găsite cele 92 de grame de pulbere cristalizată.
Cel de-al doilea suspect din Arad este Sebastian Târsan, acesta fiind judecat contrabandă, în dosarul referitor la cele două transporturi cu aproape 200.000 de pachete de ţigări de contrabandă, pornite din Bihor spre judeţul Arad, şi descoperite abandonate pe un câmp din localitatea Hălmagiu.
Cel mai celebru suspect este Gheorghe Adrian Stan, zis „Topa”. Fost membru al grupării cunoscutului Uţu Rohozneanu, Topa este considerat lider al unei grupări implicate în importul şi distribuţia de droguri şi de ţigări.
La judecată
Procurorii DIICOT au finalizat rechizitoriul referitor la infracţiunile de operațiuni financiare în mod fraudulos şi l-au trimis spre judecată Tribunalului Bihor. Şase persoane sunt vizate de acuzaţiile anchetatorilor, respectiv Gheorghe Adrian Stan, Claudiu Călin, Sebastian Târşan, Georgia Măcean, Alin Alexandru Pop şi Claudiu Covaciu, cu vârste între 22 şi 40 ani. Potrivit Tribunalului, în dosar s-au constituit părţi civile banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaza Argentaria SA, dar şi opt persoane din Spania, ale căror carduri au fost clonate şi folosite la cumpărături de gruparea din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!