Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiului Economic şi Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” de la Podgoria. Acestea sunt patru dintre clădirile reprezentative ale Aradului pe care Municipalitatea doreşte să le ilumineze arhitectural. Aleşii locali sunt chemaţi, vineri, 29 septembrie, să aprobe „Studiul de fezabilitate privind modernizarea și extinderea Sistemului de iluminat public din Municipiul Arad”, cu investiţii în cele patru imobile. Alegerea lor nu este deloc întâmplătoare. Primarul Gheorghe Falcă explică: „Noi am finalizat studiile de fezabilitate, le aprobăm acum, iar în momentul în care avem constructorul pentru reabilitarea lor, dăm drumul şi la iluminat. Acum avem constructor pentru Colegiul Preparandia, începem cu el. Anul viitor, vom avea constructor pentru Ghiba Birta şi pentru Economic, continuăm cu cele două şi, evident, vom prezenta şi Arhiepiscopiei Aradului soluţia experţilor pentru Catedrala Ortodoxă.”
Adaptat fiecărei clădiri
Potrivit unui raport al Direcţiei Tehnice, care însoţeşte proiectul de hotărâre CLM, „realizarea iluminatului arhitectural are drept scop punerea în evidenţă a monumentelor de artă şi istorice (clădiri vechi cu arhitectură deosebită), a construcțiilor reprezentative. Clădirile Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiului Economic Arad, Catedralei Ortodoxe Sfânta Treime Arad-Podgoria fac parte din această categorie de clădiri reprezentative, care trebuiesc puse în evidență prin realizarea iluminării arhitecturale. Pentru fiecare obiectiv se va realiza un proiect de iluminare arhitecturală care va stabili soluții optime prin care se vor reliefa caracteristicile și particularitățile fiecărei clădiri.”
Alte clădiri iluminate
Prima clădire din municipiul Arad iluminată arhitectural a fost Palatal Administrativ, Se întâmpla acum un deceniu, când, pentru a ilumina artistic faţada principală a Primăriei s-au folosit nu mai puţin de 108 aparate de iluminat de tip proiectoare, 6 felinare, 86 aparate tip baghetă cu LED-uri, 2 aparate tip proiector cu LED-uri. Cu o investiţie în valoare de 40.000 de euro s-a reuşit atunci punerea în evidenţă a arhitecturii grandioase a clădirii.
În anii următori au fost puse în valoare prin iluminat artistic: Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Catedrala Romano-Catolică, Biserica Lutherană (Roşie), Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Palatul Justiţiei şi Podul Traian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!