Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Complexul Muzeal și Centrul Cultural Județean, cele trei instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Arad au, laolaltă, un buget dedicat investițiilor de 3.117.000 lei. Cea mai mare sumă merge către Complexul Muzeal Arad – 2.627.000 lei, iar cea mai mică spre Biblioteca Județeană – 66 de mii de lei, în timp ce la Centrul Cultural Județean, suma dedicată dezvoltării este de 424 de mii de lei.
La Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, instituție cu un buget de peste 4.3 milioane de lei, suma destinată dezvoltării în 2020 este de 66 de mii de lei, pentru implementarea proiectului „Probleme comune, soluții comune – îmbunătățirea cooperării între administrațiile publice ale județelor Arad și Bekes”. Aceeași instituție are alocate în buget aproape 2.8 milioane de lei pentru plata salariilor celor 46 de angajați, media per angajat fiind de 60.600 de lei pe an, adică aproximativ 5 mii de lei pe lună.
Centrul Cultural Județean, din bugetul de peste zece milioane de lei, va aloca salariilor celor 33 de angajați suma de 1.978.000 lei, în medie 59.900 de lei pe an pentru fiecare angajat, adică aproximativ 5 mii de lei pe lună. În ceea ce privește secțiunea dezvoltare, din cele 424 de mii de lei alocate de Consiliul Județean, cea mai mare parte va merge către realizarea gardului de împrejmuire a taberei de la Căsoaia – 150 de mii de lei și achiziționarea unui autoturism – 80 de mii de lei. Alte 54 de mii vor merge către achiziția de aparate de aer condiționat, în timp de studiile pentru repararea bungalourilor de la Moneasa și a clădirii bloc alimentar din acea tabără vor costa în jur de 90 de mii de lei.
Cea mai mare sumă destinată dezvoltării o are alocată Complexul Muzeal Arad. Cu un buget de aproximativ 7.5 milioane de lei, Muzeul dă 3.4 milioane doar pe salariile celor 66 de angajați – în medie, 51.600 de lei per angajat pe an, adică în jur de 4.300 de lei lunar. Suma destinată dezvoltării este de 2.627.000 lei, din care cea mai mare parte va merge pentru amenajarea sălilor expoziției de Științe ale Naturii, proiect început deja – 1.6 milioane de lei. Sistemul de climatizare a spațiului expozițional de la etajul 1 din Palatul Cultural va costa și el 341 de mii de lei, iar pentru mobilier expozițional, instituția va plăti 209 mii lei. Pentru servicii de proiectare a conceptului expozițional pentru reamenajarea secției de istorie din Palatul Cultural, muzeul va plăti 155 de mii de lei, în timp ce diferite studii DALI, de teren sau PUZ, vor scoate din bugetul instituției 230 de mii de lei.
Trimite articolul
XDespre preluarea Casei de cultura in patrimoniul Centrului Cultural Județean, nici o vorba. De ce lasati sa se degradeze cu totul in mana unor jmecheri o cladire de patrimoniu a orasului, unde mii de copii, elevi, studenti ar putea petrece timp de calitate ? În loc sa bata mall-ul la distractii facile unde e risc sa fie contactati de indivizi apartinand subsolului societatii,copiii si tinerii ar putea avea in Casa de Cultura o zona curata, fara scolile alea de pitipoance si scolile de batausi tinute de apropiati ai celor fara de lege. Traficanti, dealeri si alte categorii de dubiosi misuna prin mall si cafenele/cluburi alaturi de copiii oamenilor ce se straduiesc sa-si educe bine progeniturile. Apoi va mirati ca jegurile alea corup copii si tineri; o fac pentru ca cele doua categorii au zona de contact cand aceste contacte ar putea sa fie evitate prin stradania voastra de a readuce la viata casa de cultura si ceea ce ar trebui sa fie ea pentru oras.