Prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, și propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României, anunţă organizatorii evenimentului.
„O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri și multe alte atracții”, se mai arată în descrierea evenimentului care va avea loc peste două săptămâni.
În ceea ce priveşte entităţile din judeţul nostru care vor participa la Noaptea Muzeelor la Sate, avem trei muzee care s-au înscris. Casa Memorială și Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” Săvârșin va fi deschis sâmbătă în intervalul orar 17:00 – 22:00, ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator. Muzeul „Zestrea Satului” din Covăsânț, care prezintă programul „Pă goșcie la Covăsânț”. Muzeul va fi deschis în data de 2 septembrie în intervalul orar 16:00 – 23:00, ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator. Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria este cel de al treilea muzeu înscris în Noaptea Muzeelor la Sate, urmând să fie deschis în intervalul orar 17:00 – 22:00, ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator.
Programe educative
Cu ocazia acestei ediții inaugurale a evenimentului, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a lansat și o campanie națională de dezvoltare de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, prin care participanții înscriși la eveniment își pot promova și exploata colecțiile și patrimoniului cultural deținut.
„Pentru muzeele și entitățile din toată țara care și-au anunțat participarea la Noaptea Muzeelor la Sate și, în general, pentru cei interesați să conceapă programe pentru public am creat un kit pedagogic dedicat educatorilor muzeali și muzeografilor. Kitul cuprinde diverse tipuri de abordare a evenimentelor pentru public, într-un mod participativ, o structură flexibilă a unui atelier de educație muzeală în funcție de grupe diferite de vârstă, exemple de activități punctuale și sugestii practice pentru realizarea unor resurse destinate vizitei autonome sau a recuzitei pentru atelierele organizate. (…) Din această interacțiune se vor naște cu siguranță idei noi foarte valoroase pe care abia aștept să le descopăr în cele mai mici muzee din România. Vă încurajez să marcați ziua de 2 septembrie în agendă pentru o călătorie din sat în sat”, a declarat Iulia Iordan, specialist în domeniul educației culturale la Asociația „Da’DeCe”, autoarea pachetului educativ Noaptea Muzeelor la Sate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!