„Certificarea școlilor cu titlul Școală Europeană conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”, arată Ministerul Educației.
104 unități de învățământ preuniversitar primesc titlul de „Școală Europeană” în urma competiției din acest an, aflată la a XIX-a ediție. Conform celor de la Ministerul Educației, competiția „încurajează și motivează participarea școlilor din România la programele europene precum Socrates 1997 – 2006, Lifelong Learning 2007 – 2013, Erasmus+ 2014 – 2020 și Erasmus+ 2021 – 2027 și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației”. La cele 19 ediții de până acum au participat 2.574 de unități de învățământ din toate județele țării, iar 1.161 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale Erasmus+ și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Printre cele 104 de instituții de învățământ din țară declarate „școli europene”, trei sunt din județul Arad. Prima pe listă, la poziția 59 în clasamentul național, este Școala Gimnazială „Gabriel Brola” din Buteni, care a obținut un scor de 163 de puncte. Urmează Colegiul Economic Arad, cu un scor de 159, pe poziția 72 în listă, respectiv Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad, cu 153 de puncte, pe poziția 95. A mai încercat obținerea titlului și Colegiul „Mihai Viteazu” Ineu, însă instituția a reușit să obțină doar 134 de puncte. Cel mai mare punctaj din țară l-a obținut Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, județul Suceava – 198 din 200 de puncte.
La ediția de anul trecut au fost declarate câștigătoare 105 școli – Aradul lipsind de pe listă, iar a ediția din 2022 au fost 90 de școli, Aradul fiind reprezentat de Colegiul Național „Vasile Goldiș”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!