ARAD. Trei parcuri noi vor fi amenajate în acest an în municipiu, iar la acestea se va adăuga modernizarea mai mult parcuri existente. Totul se va regăsi în bugetul din acest an al Municipalităţii arădene la care se lucrează în aceste zile. Faptul a fost făcut public de cuvânt de consilierul local Marcela Nicşanu, de profesie inginer peisagist. Aceasta a anunţat că cele trei parcuri noi vor prinde contur în Gai, Bujac şi în zona Podgoria. Dar haideţi să vedem unde vor fi amplasate aceste trei noi parcuri şi cum vor arăta acestea.
Lângă biserică
Parcul din Gai va fi amenajat pe un teren de 17.800 de metri pătraţi, în faţa Bisericii Ortodoxe Sârbe, pe locul unde a funcţionat organizarea de şantier pentru proiectul „Reabilitarea zonelor cu deficienţe majore în sistemul de canalizare”, finanţat cu bani de la Banca Mondială.
„Înainte de elaborarea proiectului pentru amenajarea parcului din Gai am avut discuţii cu reprezentanţii comunităţii sârbe din acest cartier care şi-au expus punctul de vedere. Prin urmare, la cererea acestora, s-a prevăzut un loc de întâlnire de grup în centrul parcului. De asemenea, aici se vor amenaja alei, se va planta vegetaţie de toate categoriile, compoziţii florale, vor fi plantaţi arbuşti pitici şi de talie medie. Parcul va fi îngrădit cu gard viu”, a explicat Marcela Nicşanu.
Pentru tinerii din Bujac
Parcul din Bujac va fi amenajat pe strada Trotuşului, într-o zonă de case, va fi destinat în special tineretului din cartier, dar va avea şi o zonă pentru vârstnici.
Cel de al treilea parc, din în zona Podgoria, va fi amplasat în spatele complexului comercial unde există deja un parc de staţionare. Acesta va deveni, după modernizare, şi parc de relaxare. Pentru acest parc se doreşte plantarea de arbuşti floriferi şi plante cu înflorire în diferite perioade ale anului. Pentru că parcul se află într-o zonă intens circulată, se doreşte plantarea unui covor din trifoi alb, care, spre deosebire de gazon, este rezistent la călcare.
La modernizat
Ce se va moderniza până la finele acestui an? În curs de modernizare este parcul din Grădişte şi Parcul Eroilor din Aradul Nou. În Grădişte, pe lângă locul de joacă şi foişoarele existente, se vor semăna plante folosite în general la parcurile pentru copii, cum ar fi plantele nealergene, fără ţepi şi un gard viu pentru delimitare şi protecţie. Tot în parcul din Grădişte vor fi refăcute aleile şi se vor monta bănci şi coşuri de gunoi. În Parcul Eroilor din Aradul Nou se va lucra în acest an la plantarea gardului viu şi la amenajarea unui covor vegetal.
Parcuri pe mai puţin de un hectar
Consiliul Local Civic a luat imediat atitudine faţă de cele prezentate de consilierul local la finele săptămânii trecute. Referitor la cele trei parcuri noi din municipiu, reprezentanţii CLC susţin că salută „intenţia Primăriei prin care încearcă să se reabiliteze în faţa opiniei publice, reabilitare binevenită în urma masivelor tăieri de arbori, inutile şi inexplicabile, pe care le-a făcut în ultimii ani în municipiu. Dar trebuie să subliniem că, din cauza suprafeţelor locaţiilor, cele 5 parcuri la care se face referire nu sunt 5 ci mai puţine. În Bujac (strada Trotuşului) – suprafata disponibilă este mai mică de un hectar (minimul prevăzut de legislaţie pentru un parc). Pe această suprafaţă se găsesc şi construcţii. La Podgoria nu se poate vorbi de modernizarea unui „parc”, datorită suprafeţei mai mici de un hectar. Similar, locaţiile din Grădişte şi Aradul Nou – Parcul Eroilor, au suprafeţe mai mici de un hectar. De aceea, sugeram „specialiştilor” municipalităţii să folosească termenii în accepţiunea lor pentru a nu confunda parcurile cu scuarurile”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!