Cu două zile înainte ca ministrul Educației să anunțe că salariile din învățământ nu mai cresc așa cum s-a promis, a fost publicată și lista celor 105 profesori-lideri de sindicat din țară, care sunt degrevați de norma didactică în anul școlar 2021-2022.
Prin degrevarea de normă, profesorii își primesc salariile integrale, însă au dreptul de a nu își ține orele de curs la disciplinele pe care le predau. Orele sunt preluate de alte cadre didactice, pe care școala trebuie să le plătească separat pentru a ține cursurile. Degrevarea de normă este prevăzută în articolul 94 al Contractului Colectiv de Muncă din Învățământ, în limita a 115 cadre didactice din toată țara. Anul acesta au fost degrevați 105 profesori. Conform articolului menționat, degrevarea se face pentru a le permite liderilor sindicali să participe la „procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ.
Din cei 105 profesori din țară, 3 sunt din județul Arad. Cei trei sunt Lavinia Florina Molnar, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad – norma de degrevare fiind de 0.825, Dorina Adriana Nicolăiță, profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica – nroma de degrevare fiind de 0.825, respectiv Dănuț Ieneșescu – profesor de Matematică la Școala Gimnazială Fântânele – norma de degrevare fiind de 1.000. Așadar, din cei trei, singurul care își poate primi salariul în întregime fără a preda nici măcar o oră de curs este Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic Învățământ Arad.
Conform site-ului sdiarad.ro, prof. Dănuț Ieneșescu este președintele Sindicatului Democratic Învățământ Arad, prof. Doina Nicolăiță este vicepreședinte al sindicatului, iar prof. Lavinia Molnar este secretar executiv al acestuia.
Numele acestora este menționat în anexa 1 a Ordinului Ministrului Educației nr. 4634 din 17.08.2021. Conform anexei nr.2 a aceluiași ordin ministerial, prof. Doina Nicolăiță are rezervată 0.175 dintr-o normă de profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, iar prof. Lavinia Molnar are aceeași normă de rezervare pentru specializarea Profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad.
Trimite articolul
Xcum vine asta sa nu lucrezi dar sa iei leafa?
-
Asa-i la privat, in romania. Iei bani si nu trebuie sa muncesti. Foarte important este sa se inventeze un termen corespunzator pentru asta, de exemplu aici, ”degrevare” . Eu i-as spune simplu, jecmaneala da no, suntem cetateni europeni si suna urat…
-
Cine a spus că nu lucrează? Sunt degrevate de ore aceste cadre didactice, dar lucrează la sindicat.Stiți ce presupune munca unei astfel de organizații?
-
Nu stiu ce presupune, Corina. Eu m-am nascut si crescut pe luna si nu am idee. Ideea este ca tin posturi ocupate, la fel sunt multe alte functii prin invatamant. Corect ar fi ca, daca iti doresti sa fii lider de sindicat, eject din post si vezi-ti de sindicat. la fel si cu ceilalti. Ca nu au venit cu posturile de acasa, nici nu sunt mostenire de la bunici. vrei sa fii ministru? Du-te drac si fii ministru nu iti rezerva postul pe viata. Pricepi? Daca esti bun, mergi la concurs si iti reiei postul 😉 Cam complicat, nu?
-
Corect
-
-
Da, stiu Corina…
Inseamna:
– nesfarsite discuții, ședinte și dezbateri pe tema “problemelor salariaților și pt care nu pot sa le rezolve” – că… deh, nu poti supara “mâna care te hraneste”, adica angajatorul;
– o multime de deplasări, delegatii și “schimburi dr experiență” PE BANII ANGAJATORULUI și care n-au nici un rezultat sau finalitate;
– inseamna critici discrete si proteste “de catifea” la adresa angajatorului, ca să nu-l supere prea tare.
– inseamna tot felul de Comunicate și “luari de poziții” sterile, fara nici o utilitate.
…. etc, etc.Să mai continui…? Nu cred ca are rost: TUTUROR NE E CLAR CE “ACTIVITATE INTENSĂ” AU…!!!
-
Multă muncă…! Dar rezultate zero.
-
-
-
Lucrează, detașați in funcție ( lider de sindicat, inspector școlar, etc)
Sunt curios cum realizeaza doamna prof. pt. inv. primar norma de 0.175, daca nu are si alta specializare. Si mai am o curiozitate: ce muncesc cele 2, in afara de dl. Ienasescu, de care mai auzim uneori. Nu ca ar face mare lucru pentru cadrele didactice…
Ovidel Tonderici de c.n.M.N.primește salariul de ani de zile și nu lucrează (preda) absolut de loc. Poate ar fi interesantă o autosesizare. …doar sa se vrea.
Recent a primit o distincție din partea autorităților locale un alt parazit al sistemului educațional, Nicolae Pelegrini, care nici nu mai știe materie de când n-a mai predat la catedră..
Facilități peste facilității pt.bugetari,număr de elevi la o clasa de la 1 la maxim 20 etc.Tot miniștri nătărai,iresponsabili a avut învățământul dupa 1989.De fapt profesori, beneficiari ai propriilor legi.
-
Propune tu, geniule, sa fie cel putin 60 de elevi intr-o clasa.
hai ca nam mai auzito şi pe asta
Profesori, doctorii fac munca pe care nu vrea nimeni sa o faca de aia trebuie sa fie platiti bine. Acuma mi-s copii mari dar te-ar fi inebunit sa fie toata ziua pe capul tau. De aia ii trimiti la scoala sa aiba altii grija de ei, dar ne mintim pe noi insine ca ii trimitem la scoala sa invete. La fel cu doctori, cinve vrea sa aiba grije de un bolnav chiar daca iti e din familie. Hai sa fim seriosi, la spital cu el si iara ne mintim pe noi insine ca am facut ce era mai bine pentru respectivu desi si copilul de la scoala si bolnavul din famile tot ce isi dorea era atentia celor apropiati. Sintem niste maimute egoiste care s-au inmultit pina au sufocat intreaga planeta.
Toata lumea vorbeste despre elev si nevoia lui de educatie.
Defapt nu este asa. Aceste postusturi, degravate sut cele mai mari probleme. In fiecare an pe postuti de directori, directori adj, inspectori, alesi locali, alesi parlamemtari vine cate un suplinitor.
Uni sunt mai implicati, altii nu. Nimanui nu ii pasa de elevi!
Sunt scoli cu norme incomplete, dar nu doresc sa se asocieze cu una sau mai multe scoli pentru a crea un post titularizabil.
Lumea nu stie, presa nu scrie , nu mai sunt profesori de biologie, chimie, fizica de specialitate.
Pâine fără muncă.
Corect!
Ca sa me reprezinte, au nevoie de timp pentru mers in teritoriu, penteu sedinte, pentru elaborarea documentelor, penteu a mijloci pentru noi cu zgarciobii din Minister si din Guvern, sa ne reprezinte la Tribunal, pentru situatiile cand se incalca legea, etc