Trei consilieri locali, niciunul de la Putere (ci doar Ionel Ciupe, Gheorghe Săplăcan şi Claudiu Cristea) şi 11 arădeni, în mare reprezentanţi ai Mişcării arădene, s-au prezentat la dezbaterea publică organizată de Primăria Arad în problema bugetului Municipiului pe anul în curs. O dezbatere dezamăgitoare nu doar din punct de vedere al prezenţei, ci şi din cel al propunerilor venite, a criticilor şi agrumentelor.
Ca mai de fiecare dată la dezbaterile publice organizate în Arad, a reieşit clar faptul că cei prezenţi nu au venit cu lecţia învăţată sau măcar citită şi cu argumente clare în susţinerea propunerilor lor (desigur cu unele excepţii), ci au preferat să fuşerească actele, pentru că la vorbe se pricep cu toţii.
Nici Primăria nu a venit pregătită defel de dezbatere: city-managerul Claudia Macra a avut în dreptul său doar un funcţionar public specializat în buget. În rândurile din spate, directorul de la Investiţii şi cel de la Direcţia Venituri îşi făceau simţită din când în când prezenţa defensivă. Mai marii Primăriei Arad (primarul şi viceprimarii) au lipsit de la dezbaterea celui mai important proiect al anului.
Au luat cuvântul, deşi mai nimeni nu s-a grăbit să se înscrie pe lista celor care urmau să-şi prezinte părerea, Dan Artimon, Claudiu Cristea, Ştefania Zăvoianu, Gheorghe Săplăcan, doi arădeni din ONG-uri şi reprezentantul unei asociaţii de bloc.
Totul pentru căldură
Doar trei propuneri clare au fost formulate. Prima i-a aparţinut lui Claudiu Cristea, care a cerut ca la subvenţii să fie prevăzută suma de 7,2 milioane de lei, pentru acoperirea în parte a preţului gigacaloriei, în condiţiile în care în buget acest capitol nu se bucura de nici un leu, deşi anul trecut erau puşi deoparte 9 milioane.
Cristea a indicat şi capitolul bugetar de unde ar trebui luaţi aceşti bani (singurul care a procedat ca atare). A propus o ajustare a cheltuielilor de capital – la întreţinere grădini publice, parcuri şi locuri de agrement, unde Primăria prevăzuse în acest an 29 de milioane faţă de cele 12 milioane de anul trecut.
În fapt, investiţiile de la acest capitol şi alte câteva au beneficiat de critica consilierului local, care a precizat că pe fondul crizei autorităţile trebuie să cheltuiască bani pe investiţii care atrag investiţii, care creează locuri de muncă şi care generează dezvoltare, nu pe cele cu iz de campanie electorală.
Şi credinţă
Consilierul local Gheorghe Săplăcan a cerut un milion de lei în plus la bugetul alocat de Primărie lucrării de ridicare a Bisericii martirilor de la UTA, unde Municipalitatea alocase doar 500.000 lei. Argumentul a fost cât se poate de clar: e vorba de o lucrare începută de 20 de ani, cu simbolistică clară pentru Arad – oraş martir. Săplăcan a indicat şi speranţa sa că, la finele lui 2012, biserica va avea măcar acoperiş.
Reprezentanta asociaţiei locatarilor blocului social de pe strada Frunzei a formulat cea de a treia cerere: alocarea unei sume de bani pentru izolarea termică şi fonică a acestui bloc şi asfaltarea străzii pe care în prezent locuitorii zonei sunt nevoiţi să o traverseze în cizme de cauciuc.
Critică investiţiile
Nu au lipsit, desigur, nici intervenţiile legate de facturile exorbitante la clădură, de preţul nesimţit al gigacaloriei, de decizia inumană a Primăriei de a tăia subvenţiile, de absenţa unor măsuri reale de susţinere în acest domeniu şi a unor investiţii în energia regenerabilă (Dan Artimon, Dorina Lupşe, Claudiu Cristea ), dar mai ales nu au lipsit criticile formulate la adresa investiţiilor Primăriei (Cristea, Artimon, Zăvoianu), unitatea de mândrie a edilului local când vine vorba de buget. Cristea a criticat valoarea mare alocată unor investiţii care nu produc nimic, în timp ce Zăvoianu s-a îndoit de eficienţa acestora.
„Sunt lucrări la care din punctul nostru de vedere se poate renunţa” (Dan Artimon)
„Trebuie făcute acele investiţii care generează investiţii şi locuri de muncă” (Claudiu Cristea)
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!