Cu buzunarele mai mult sau mai puţin pline arădenii şi-au făcut un obicei din a merge la un anumit bar, la o anumită cafenea sau un restaurant cel puţin o dată pe săptămână. Astfel că muşterii nu lipsesc niciodată de la mesele restaurantelor sau birturilor din cartiere, iar afacerile celor care au decis să investească în alimentaţia publică par să meargă mai bine ca niciodată. Dovadă stau rapoartele Primăriei Municipiului Arad, rapoarte prin care se prezintă numărul total al autorizaţiilor de funcţionare emise unităţilor din alimentaţia publică. Cert este că în ultimele luni numărul firmelor care au solicitat autorizaţii pentru a funcţiona în sectorul alimentaţiei publice a crescut surprinzător de mult. Astfel că, la ultima raportare, cea de la finele lunii iunie, numărul barurilor, restaurantelor sau altor tipuri de cârciumi depăşeau 400! Un prag ce nu a fost atins la niciuna dintre raportările din ultimele perioade. Mai mult, nevoia de baruri şi birturi pare a fi tot mai mare la nivel de municipiu, ţinând cont că în 2009 numărul tuturor autorizaţiilor pentru birturi şi restaurante abia dacă depăşea 200. Rămâne de văzut cât de multe birturi mai pot finanţa arădenii şi câte vor reuşi să şi reziste pe piaţa economică.
Un birt la fiecare 350 de locuitori! Aceasta ar fi media unităţilor de alimentaţie publică avizate pentru a funcţiona pe raza municipiului în această perioadă. Nu doar birturile şi barurile au nevoie de avize, ci şi restaurantele, atât cele clasice, cât şi cele în regim de catering. Însă, din totalul unităţilor, birturile şi barurile au cea mai mare trecere, restaurantele fiind pe locul secund, iar în multe dintre cazurile în care există un restaurant, pe lângă acesta funcţionează şi un bar.
Interes din toată ţara
Pe lângă numărul mare al unităţilor avizate în acest domeniu, surprinzătoare este şi repartizarea agenţilor economici în funcţie de localitatea de provenienţă. Astfel, pe lângă municipiul Arad, cel ce deţine supremaţia, se mai regăsesc alte 29 de localităţi din întreaga ţară care şi-au trimis agenţii economici să deschidă restaurante sau baruri în Arad. Cei mai mulţi au venit din capitală, fiind vorba aici în principal de cei ce deţin mari lanţuri de restaurante sau alte tipuri de unităţi de alimentaţie publică, capitala fiind urmată de localităţile limitrofe municipiului. Cinci agenţi economici cu sediul în Vladimirescu au unităţi funcţionale în municipiu, aceeaşi fiind situaţia altor societăţi din Cicir, Fântânele, Neudorf, Livada sau Aluniş. Avem însă şi birturi deţinute de agenţi comerciali de pe mealuguri mai îndepărtate, cum ar fi Hălmăgel, Buzău, Sibiu, Timişoara, Bistriţa Năsăud, Argeş sau chiar Piteşti. În aceste condiţii, este evident că Aradul este un punct de atracţie pe harta birturilor şi restaurantelor, fiind un loc sigur de investiţii pentru cei din domeniul alimentaţiei publice.
O firmă, mai multe birturi
Important de precizat este faptul că numărul autorizaţiilor nu este egal cu cel al unităţilor funcţionale. Autorizaţiile se emit pentru un solicitant, acesta putând avea mai multe unităţi cu activitate în alimentaţie publică, a se vedea cazul unor pizzerii sau birturi care au mai multe locaţii în municipiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!