ARAD. O nouă opțiune pentru absolvenții de clasa a VIII –a: clasele profesionale. Vor putea alege chiar după finalizarea ciclului gimnazial și examenul de evaluare să învețe o meserie într-una din clasele profesionale ale liceelor tehnologice arădene. Nu mai trebuie să facă această alegere la sfârșitul clasei a IX-a cum era prevăzut în Legea Educației Naționale, înainte de modificarea acesteia. Finalizarea acestor clase profesionale facilitează elevilor , cel puțin teoretic, accesul la o meserie și șanșe mai mari pe piața muncii. „Elevii de la clasele profesionale pot face practica de specialitate la un agent economic grație contractelor pe care liceele tehnologice trebuie să le facă cu agenții economici și aici aș exemplifica cu una din școlile arădene care a reușit să încheie asemenea contracte, și anume Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, fapt ce va crește șansele acestor tineri pe piața muncii” a precizat inspectorul școlar general, Claudius Mladin.
Se schimbă planurile
Modificare vine la scurt timp după ce toate liceele și-au făcut deja planul de școlarizare pentru anul școlar următor ceea ce înseamnă că acolo unde se pot face clase profesionale, conducerea liceelor trebuie să refacă acest plan pentru a putea fi introdus și acest tip de clase. Rămâne de văzut câți elevi vor opta pentru a continua cu o școală profesională și nu cu un liceu. Oricum finalizarea studiilor profesionale nu împiedică și absolvirea unui liceu pentru că orice absolvent de școală profesională poate face și un liceu la forma de învățământ fără frecvență.
Din păcate nu există nici un criteriu de departajare în funcție de media de admitere și vor merge la profesională doar cei care optează pentru aceste clase, indiferent de nota obținută. Așa încât vor mai exista cu siguranță și elevi cu medii sub 5 la liceu, chiar dacă e un liceu tehnologic pentru că dorința de fi liceean, chiar dacă cu șanse foarte mici de a lua bacalaureatul, este mai puternică decât dorința de a învăța o meserie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!