Sub sloganul #aradcanjazz – 3 zile, Ziua Internaţională a Jazzului va fi sărbătorită la Arad printr-un Festival de Jazz în perioada 14-16 Aprilie 2016, în sala cinematografului„Arta” situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 2. Concertele vor începe în fiecare zi de la ora 19.00, iar accesul la spectacole este gratuit.
„Ziua Internaţională a Jazzului”
Evenimentul de la Arad este parte dintr-o serie de evenimente globale dedicate jazz-ului. În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca „Ziua Internaţională a Jazzului”, având rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentru a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul şi impactul lui. La nivel global, la eveniment participă 185 țări, se organizează peste de 800 evenimente într-o singură zi, 30 aprilie devenind astfel cea mai importantă dată pentru istoria jazzului!
Întrucât în 2016, în această perioadă se sărbătorește Paștele Ortodox, organizatorii au decis să organizeze evenimentul cu două săptămâni înainte.
Cine va cânta la Arad
Pe scena amenajată în Cinematograful „Arta” din Arad vor evolua Arcuș Trio, Sebastian Spanache Trio, JazzyBit, Sárosi Péter &Azara, Claudia Iuga& Q Band și nu în ultimul rând, pentru prima dată în municipiul Arad, trupaPankastic!
• Arcuş Trio este o formaţie bucureşteană înfiinţată de Alexandru Arcuș în 2015 împreună cu Adi Stoenescu, claviaturi, și Marcel Moldovan, tobe. Alexandru Arcuș este un saxofonist de jazz din Republica Moldova care și-a început cariera artistică la 21 de ani în două trupe mari ale jazz-ului de peste Prut: Trigon și Alex Calancea Band. A cântat pe multe scene de jazz din România și din toată lumea. Adi Stoenescu e printre puținii interpreți de jazz din România care cântă la orga Hammond. Marcel Moldovan a studiat percuția la Conservatorul de la București și în felul cum bate la tobe se simte acel groove inconfundabil și infecțios al muzicii funk, folosit în mai toate fuziunile contemporane.
• Sebastian Spanache Trio a fost înfiinţat în anul 2011 şi de atunci a avut o activitate concertistică intensă, atât național cât și internațional, cu participări în cadrul unor festivaluri importante, precum: JazzTM, GreenHours JazzFest, Arcub Jazz&More, Mupa Budapest Jazz, DixieJazz Fest Bulgaria. Au împărţit scena cu artiști de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell s Panacea. La sfârșitul anului 2013, Sebastian Spanache Trio a câștigat premiul cel mare, la prima ediție a Festivalului/Concurs Johnny Răducanu din Brăila, Trofeul Johnny Răducanu. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial,HUMANIZED în 2013 și A Pasha’s Abstinence în 2014, cel din urmă fiind premiat ca BEST ALBUM la prima ediție a Premiilor Revistei Sunete 2014.
• JazzyBit cu Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (chitară bas) şi Szabó Csongor-Zsolt (tobe, percuţie) este un proiect muzical ambiţios care are un real succes. A luat naştere în toamna anului 2011 şi s-a impus rapid în rândul trupelor de jazz din Timişoara. Primul mare festival la care au participat cei trei tineri a fost Timişoara Jazz Festival în 2012. De asemenea, JazzyBIT a fost nominalizat la cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor de jazz.
• Vor mai concerta Sárosi Péter &Azara ce vor aduce cuba jazz-ul pe scenă şi trupa arădeană Claudia Iuga& Q Band şi pentru prima dată vor cânta la Arad cei de la trupa Pankastic.
Organizatori
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad. Acţiunea beneficiază de susţinerea ARED – Apartamente Inteligente, Gonzo Media Design prin Mihai Molnar şi se desfăşoară sub patronajul UNESCO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!