Trei zile pline de libertate. În fapt, trei zile pline de acţiune. Trei zile de evenimente.
Este vorba de Festivalul de ştiinţe umaniste „Despre libertate”, care va avea loc pe 23-26 aprilie 2015, la Arad. În acele zile vor fi prezenţi aici nume grele ale scriiturii româneşti. Cu toţii vor aborda tema libertăţii. Evenimentul a fost anunţat ieri de organizatori: Dana Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, şi Cătălin Lazurca, consilier local, preşedintele comisiei de cultură din CLM, părintele spiritual al acestui festival.
Se va vorbi despre arhitectură şi primii ani ai libertăţii, despre libertatea în timp, despre facebook şi libertate, despre Ucraina, învăţământ, nevoia de libertate, despre ideile care sucesc minţile, despre întemeierea ratată a libertăţii etc.
Dar cum s-a ajuns până la libertate? S-au luat două proiecte vechi, finanţate de Primărie, s-au unit, s-a făcut un proiect gigant şi cu el s-a mers mai departe. „În anul 2015, am decis să introducem în calendarul activităţilor proprii un proiect aflat la început – Festivalul de ştiinţe umaniste, ce va avea loc pe 23-26 aprilie, cu tema „Despre libertate””, a declarat Dana Andreica. Cătălin Lazurca a indicat „precedentele” acestui festival (întâlnirile cu personalităţile şi întâlnirile de anul trecut cu tinerii profesionişti), modul în care s-a luat hotărârea de a organiza un eveniment mai amplu şi decizia de a acorda tot mai mult spaţiu evenimentelor de concept, care se adresează publicului în general, dar care au un miez extrem de bine definit. S-a ales un subiect de maximă actualitate – libertatea – s-a făcut o selecţie „mai mult decât onorabilă” a invitaţilor şi s-a trecut la conturarea calendarului acestui eveniment. Şi, când a fost finalizat totul, a încolţit o frică: poziţionarea doctrinară a acestui eveniment spre dreapta. Repede anihilată cu convingerea că, dacă se aborda ca temă subiectul egalităţii (posibil de atacat anul viitor, în funcţie de succesul acestei prime ediţii), atunci festivalul va înclina mai mult spre stânga.
Pentru publicul larg
Organizatorii ştiu că acest eveniment îşi are fanii săi, dar s-au decis să atragă şi publicul larg. Ca atare, afişe cu programul festivalului vor fi lipite pe mai fiecare scară de bloc, bannere cu invitaţii vor fi prezente pe străzile din Arad iar spaţiile publicitare deţinute de Primărie vor fi şi ele ocupate cu afişul evenimentului. „Publicul trebuie şi educat. Este momentul să schimbăm puţin registrul”, a fost justificarea Danei Andreica la întrebarea dacă există suficient public arădean pentru un astfel de eveniment şi dacă nu cumva trei zile pline de cultură nu sunt cumva prea mult pentru un oraş ca al nostru. Organizatorii speră că nu, dar pentru a ieşi din matriţa unui eveniment cultural de gen şi „de nişă” s-a decis: cinematograful Arta va fi, din nou, revigorat, o cafenea volantă va sta la dispoziţia celor care vor accepta provocarea organizatorilor în faţa Librăriei Scienta şi tot aici toţi arădenii vor avea la dispoziţie o terasă cu cărţi.
Cine şi ce va spune
Pentru toţi cei interesaţi, Mihai Maci va vorbi, joi, în Sala Ferdinand a Primăriei, despre „Libertatea în timp”, M. Duţescu, tot joi şi tot aici, despre „Arhitectura tranziţiei. Primii ani de libertate” ,iar Teodor Baconschi va încheia seara în aceeaşi sală cu „Libertatea de a spune da. O perspectivă discret conservatoare”. Vineri, 24 aprilie, totul va începe la bibliotecă, cu Petre Guran şi „Constrângerile ideologice ale învăţământului public din România”, va continua la Librăria Scienta cu Teodor Banconschi şi al său „Facebook. Fabrica de narcisism”, după care va urma (tot aici) Armand Goşu, care ne va întreba „De ce Ucraina şi la ce ne foloseşte?” şi se va închide, la Cinematograful Arta, cu Gabriel Liiceanu întrebându-se dacă „Au oare oamenii nevoie de libertate?”.
Sâmbătă, la Librăria Scienta, acelaşi Gabriel Liiceanu vine alături de H.R. Patapievici să lanseze cartea „O idee care ne suceşte minţile” (marele absent fiind însă Andrei Pleşu), Ioan Stanomir va vorbi despre „Întemeierea ratată a libertăţii”, după care H.R. Patapievici va închide festivalul, la Cinematograful Arta, cu „Educaţia liberală şi conversaţia neîntreruptă”. Programul acestui eveniment cultural îl veţi putea afla în amănunt în scurt timp pe www.aradon.ro, din cutia dumneavoastră poştală sau de pe stradă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!