ARAD. Seceta, în combinaţie cu temperaturile caniculare, ne dau mari bătăi de cap. Agricultura a fost lovită puternic anul acesta de lipsa precipitaţiilor şi de căldura excesivă, iar mare parte a locuitorilor din judeţ au avut de trecut prin zile grele, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la soare. Mai mult, unii dintre arădeni au avut de a face chiar şi cu raţionalizarea apei. În localităţile Şicula, Gurba şi Chereluş, timp de trei zile, apa potabilă a fost întreruptă şase ore pe zi pentru refacerea rezervelor. Situaţia nu pare să se îmbunătăţească în lunile viitoare, ţinând cont de faptul că meteorologii anunţă, în continuare, seceta şi temperaturi caniculare. Drept urmare, am vrut să aflăm care sunt cele mai predispuse zone ale judeţului la posibile raţionalizări ale apei. Iar informaţiile le-am primit de la Compania de Apă Arad. Încă de la început, trebuie precizat faptul că „probleme de alimentare apar vara, în perioadele de secetă și temperaturi extrem de ridicate”, după cum ne-au spus cei de la companie.
Care este motivul pentru care, uneori, se impune restricţionarea alimentării cu apă? Ne spun tot cei de la companie: utilizatorii folosesc apa potabilă pentru irigarea grădinilor.
„Astfel, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, dublate de lipsa precipitațiilor, refacerea rezervelor de apă din instalațiile Companiei este mai dificil de realizat deoarece consumul de apă potabilă crește considerabil, pe fondul folosirii apei potabile pentru irigații”, au mai transmis reprezentanţii furnizorului de utilităţi.
Există identificate trei zone, la nivelul judeţului Arad, în care rezervele de apă au de suferit pe secetă extremă: microsistemele Bocsig şi Săvârşin, dar şi cele trei localităţi ale comunei Şicula, respectiv Şicula, Gurba şi Chereluş.
Caută soluţii
Mai mulţi locuitori ai satelor din comuna Gurba se plângeau de faptul că, în secolul XXI, nu este normală raţionalizarea apei, ţinând cont de faptul că tehnologia ne permite să găsim şi alte soluţii. Cei de la Compania de Apă spun că sunt în asentiment cu oamenii.
„Compania de Apă Arad va investi pentru îmbunătățirea serviciului de furnizare a apei potabile în tot județul Arad. La Gospodăria de Apă Bocsig, se intenționează mărirea capacităților de captare, tratare, înmagazinare, pompare și distribuție apă potabilă. Compania intenționează realizarea unor foraje noi pentru creșterea capacității de captare. De asemenea, în zona Uzinei de Apă Bocsig se va realiza încă un rezervor de înmagazinare, de capacitate de 500 de metri cubi”, ni s-a spus.
Fără irigaţii
Reprezentanţii societăţii revin cu rugămintea ca arădenii să nu folosească apa la irigat culturile, ţinând cont de faptul că acest lucru reprezintă o încălcare a legii.
„Potrivit legislației în vigoare (LG. 107/ 1996 actualizată) apa potabilă este destinată strict pentru alimentarea populației, a animalelor și pentru asigurarea igienei și sănătății populației. Astfel, în perioadele secetoase, când rezerva de apă este redusă, Compania de Apă Arad face apel la toți utilizatorii să înțeleagă că apa potabilă (adică cea tratată în stațiile de tratare ale uzinelor de apă) trebuie folosită responsabil și doar pentru consum propriu, igienă personală, uz gospodăresc (spălarea vaselor și a hainelor) și adăparea animalelor din gospodărie. Utilizarea apei din rețelele de distribuție în alte scopuri, adică pentru irigarea culturilor sau a gazonului, duce la scăderea nivelului apei din rezervoarele de înmagazinare și diminuează eforturile operatorului de a asigura furnizarea apei în regim normal”, spun cei de la companie.
Totul este normal
În ceea ce priveşte această perioadă, ni s-a transmis faptul că nu există probleme în alimentarea cu apa potabilă în judeţul Arad.
„În momentul de față, temperaturile nefiind atât de ridicate, consumul de apă este în limite normale”, ne spun cei de la Compania de Apă.
Trimite articolul
XGurba, Chereluș, Șicula…. trei sate de toată…. Pleazna
-
coman sava
Altceva in afara sa jignesti stii sa faci?
Compania de Apa Arad sa faca bine sa inceteze sa prelungeasca angajamentul de export de apa in Ungaria si sa livreze apa indestul cetatenilor romani si pentru agricultura din Romania..
Compania de apa sa nu mai spuna ca are cheltuieli mari, cand a angajat functionari fara numar si face si risipa de energie prin aparatele de aer conditionat ce merg non stop la sediile si birourile lor.
Ma intreb daca o sa lasati sa vada toti acest comentariu
-
Suna foarte interesanta partea de vandut apa catre ungaria.
Este ceva ca nu stiam. Ai putea sa dezvolti putin si niste surse de informatii?-
Tu care parte n-o ințelegi? Compania de apa exporta apa din puturi forate in Jud Arad in Ungaria.Culmea,la preturi mult mai mici decat vinde aradenilor…pas cu pas…spre haos total,resursele tarii nu mai apartin poporului ci multinationaleor ca tot dorea Nestle sa fie privatizata orice resursa de apa dulce de pe planeta…
Somn usor! -
Nu se publica comentariul, oricat de decent scrii… De ce?
-
Idem.
-
-