Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează cea de-a treia ediție a expoziției interactive „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala Polivalentă, în perioada 30 mai – 2 iunie 2024. În prima zi, expoziția se va deschide la ora 10 și va putea fi vizitată până la ora 18. Pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, expoziția va fi deschisă între orele 10 și 19, iar intrarea va fi gratuită pentru copii. În cea de-a treia zi a evenimentului, trenulețele vor putea fi urmărite între orele 10 și 18. În celelalte două zile de expoziție, intrarea va costa 11 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 2 lei pentru preșcolari, elevi și studenți.
În cadrul expoziției, cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 de metri de linii cale ferată, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar, precum depouri și stații de cale ferată. Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950). Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate. Va fi expusă și o parte din fascinanta colecție de machete realizate de Ioan Popoviciu (colecția Maria Popoviciu), care prezintă un fragment de istorie feroviară arădeană.
Expoziția va reuni cluburi de modelism din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana Oradea, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gabor Vasutmodellezo es Vasutbarat Klub Veszprem – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdu Expressz Vasutmodellezo es Vasutbarat Egyesulet Debrecen – Ungaria, HGD Hobby Center Cluj-Napoca, Amintiri Feroviare SRL Bârlad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!