Arad. Peste 1.000 de refugiați ucraineni au reușit să iasă din țară, în ultimele 24 de ore, pe la Punctul de Trecere a Frontierei pe cale ferată de la Curtici, potrivit Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad (STPF). CFR Călători a suplimentat numărul vagoanelor la toate trenurile care pleacă de la București înspre granița cu Ungaria, pentru a facilita transportul unui număr cât mai mare de persoane.
„În ultimele 24 de ore, prin Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, au efectuat formalități pentru ieșirea din țară, peste 1.000 de cetățeni ucraineni. Formalitățile s-au efectuat în timp util, nu s-au înregistrat întârzieri sau incidente”, a declarat Andrei Dincă, purtătorul de cuvânt al STPF Arad
În Gara Curtici, trenurile staționează o perioadă mai îndelungată, până la finalizarea verificării tuturor pasagerilor, fapt care lasă timp vountarilor să le ofere refugiaților hrană și apă.
Zeci de voluntari
Doar în cursul zilei de luni, două trenuri pline cu refugiați au oprit pentru efectuarea formalităților de ieșire din țară prin PCTF Curtici. În primul tren se aflau în jur de 600 de refugiați, iar cel de-al doilea transporta în jur de 300 de persoane, care doresc să ajungă în țările din vestul Europei.
Primarul orașului Curtici, Bogdan Ban, aflat în gara Curtici, ne-a declarat: „Avem aici peste 20 de voluntari, tineri din Curtici, care cu acordul Poliției de Frontieră, urcă în vagoane și împart apă, sucuri, hrană neperisabilă. Ne-am organizat încă de aseară, când a mai sosit un tren plin cu cetățeni ucraineni și voluntarii noștri vor rămâne aici cât va fi necesar. S-au strâns donații, adunăm și bani ca să putem să ajutăm. Îi rugăm pe cei care vor să ne sprijine, să o facă doar cu produse care pot fi consumate pe tren, să nu mai aducă mâncare gătită, ci conserve cu inel, lapte pentru copii, dacă se poate cu pai, la fel și sucurile.”
Pe lângă voluntarii din Curtici, la fața locului mai sunt prezenți reprezentanți ai diferitelor ONG-uri, care au venit la rândul lor cu apă, lapte și alimente neperisabile. Un alt tren urmează să sosească în această după-amiază.
Produse necesare
Reprezentanții asociației Aradul Civic, prezenți în gara Curtici, au făcut o listă cu produsele necesare: „Pentru fiecare persoană, e nevoie de: – sandwich – apă – servețele umede/uscate – produse de igienă personală (femei)- eventual pentru copii, suplimentar: – lapte – șervețele de bebeluși – scutece – banane – dulciuri – sucuri de fructe – biscuiți, pentru cei cu animale de companie, mâncare pt câini/pisici. Vă rog să nu faceți cheltuieli suplimentare, excessive și pentru lucruri ”de lux”, care pot ajuta doar câteva persoane. E necesar să ne păstrăm cât putem resursele pentru o intervenție de durată! Vă mulțumesc!”, scrie Corina Clepcea, din partea asociației, pe pagina de facebook.
Călătorie gratuită și în Ungaria
Încă de sâmbătă, CFR Călători a anunțat că și Ungaria a decis ca refugiații ucraineni să poată călători gratuit mai departe: „În urma discuțiilor dintre CFR Călători și MAV Start, din această seară (n.n. sâmbătă) călătoria refugiaților care pleacă din România spre Ungaria este gratuită. Astfel, CFR Călători va emite biletul gratuit până în frontieră, iar conductorul MAV, mai departe pe teritoriul Ungariei până la Budapesta sau până la următoarea frontieră. De asemenea, ca urmare a cererii ridicate în traficul internațional, CFR Călători a luat măsuri pentru deschiderea a 7 case de bilete in trafic intern si 2 international în Gara de Nord. Biletele acordate cu titlu gratuit vor permite circulația pe teritoriul național pentru persoanele refugiate, dar și continuarea călătoriei dincolo de frontieră, după ce vor primi de la operatorul feroviar ungar, în tren, alte bilete cu titlu gratuit”, se arată în comunicatul transmis de către CFR Călători.
În creștere
Autoritățile se aștepată ca în zilele următoare numărul refugiaților care vor ajunge pe cale ferată în PTF Curtici să crească, pentru că tot mai mulți refugiați ucraineni intră în țară, pe jos, pe la Siret, după care se deplasează cu trenul de la Iași la București. Unii se duc la Otopeni, pentru a lua avionul spre vestul Europei, dar cei mai mulți aleg să se îndrepte spre ieșirea din România cu trenul.
Trimite articolul
XĂștia nu fug de război, ci profită de situație ca să plece în occident fără viză
-
Ești un bou! Și până acum puteau pleca fără viză, dar tu nu știai…
-
Refugiați economici. Nu de razboi
-
“Refugiați economici, nu de război”? Păi, îți dai seama că ești de puțul gândirii? Asta însemnând că, de facto, tu ești un refugiat politic autentic, chiar la tine, acilea în țară?!
-
-
-
profita si tu, doar cartea de identitate ai nevoie.
de bani nu ai nevoie, in vest sunt ONG-uri care ajuta benevol oameni ai strazii ca sa invete o meserie si sa gaseasca un job cinstit 😉