ARAD. Timp de doi ani, cât a durat pandemia de COVID-19, Direcțiile de Sănătate Publică din România au fost, probabil, cele mai solicitate instituții din punct de vedere al volumului de muncă și al răspunderii. Instituțiile au avut degrabă nevoie de personal suplimentar pentru a face față noii situații, cu care nu se mai confruntase nimeni până atunci. Cu atât mai puțin o instituție trasă pe linie moartă, cu personal în mare parte deprofesionalizat și blazat în lipsa obiectului muncii, pentru că sănătatea publică nu a fost și nici nu este preocuparea vreunei guvernări.
Drept pentru care, nevoia de personal a venit ca o mană cerească pentru cei cu competențe, dar mai ales cu… cunoștințe în domeniu. Mii de oameni au fost angajați la nivel național, fără concurs, pe perioadă determinată, în baza unei evaluări făcute în pripă de o comisie. Sigur, comisia i-a evaluat pe cei care au trebuit evaluați.
Direcția de Sănătate Publică Arad a avut de gestionat una dintre cele mai complexe situații din țară, din cauza celor cinci puncte de trecere a frontierei, luate cu asalt încă de la începutul pandemiei. A fost nevoie de personal la triajul din frontieră, personal la efectuarea anchetelor epidemiologice, personal la laboratorul de testare. Conform datelor primite de la DSP Arad, „pe perioada stării de alertă, în contextul pandemiei Covid-19, în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Arad au fost încadrați specialiști pe cele 49 de posturi suplimentate de către Ministerul Sănătății pe perioadă determinată.”
Din cei 49 de angajați pe perioada pandemiei la DSP Arad, 17 au ajuns până la urmă să și susțină examenul în baza legii 70/2022, care le-a a adus și contractul pe perioadă nedeterminată. Nu fără o poveste condimentată cu de toate și care are la bază, de fapt, trecerea DSP Arad de sub umbrela PNL, sub umbrela PSD.
24 din 49
Primul triaj s-a făcut la expirarea celor 30 de zile de la ridicarea stării de alertă, și a avut la bază decizia luată în Comitetul Director, care a hotărât să prelungească contractul cu încă 60 de zile unui număr de 24 de persoane din cei 49 de angajați. Practic, ridicarea stării de alertă, care a avut loc pe data de 8 martie, a atras după sine eliminarea tuturor restricțiilor și i-a lăsat pe angajații DSP Arad, cu contract pe perioadă determinată, fără obiectul muncii. Triajul în vămi a dispărut, la fel cum a dispărut și necesitatea efectuării anchetelor epidemiologice, izolarea și carantina nemaiputând fi impuse. Aceasta este justificarea deciziei semnate de către fostul director al instituției, Horea Timiș, susținut de PNL, înlocuit tot la 30 de zile de la expirarea stării de alertă.
Nou numită în funcția de director executiv al DSP Arad, Geanina Potolia, susținută de PSD, s-a arătat nemulțumită de modul în care a procedat fosta conducere a instituției:
„Mi s-ar fi părut corect să-i ținem pe toți, să le dăm posibilitatea să participe la examenul pe post, pentru că toți au muncit din greu în pandemie. A fost dificil, mai ales pentru cei care au efectuat triajul epidemiologic în vămi, și cred că meritau o șansă”, ne-a spus la începutul lunii mai, când am început să documentăm acest subiect, Geanina Potolia.
Așa cum s-a procedat la Arad, s-a procedat, practic, în toată țară, ba mai mult au existat DSP-uri care, la 30 de zile de la încetarea stării de alertă, au disponibilizat tot personalul angajat în pandemie, fapt confirmat și de noul director al DSP Arad.
În atari condiții, dată fiind scăderea drastică a volumului de muncă, menținerea pe funcții a tuturor celor încadrați în pandemie, nu se mai justifica. Singurul aspect asupra căruia am putea să ridicăm semne de întrebare sunt criteriile în baza cărora unii au beneficiat de o prelungire a contractului cu încă 60 de zile, primind implicit șansa participării la examen, iar alții au fost lăsați să plece după 30 de zile. Conform răspunsului primit de la DSP în data de 9 mai, „criteriile de selecție a personalului care a beneficiat de prelungirea contractului de muncă cu încă 60 de zile de la expirarea stării de alertă nu sunt menționate în niciun act normativ în vigoare. Prelungirea contractelor de muncă încheiate pe perioadă determinată presupune un efort bugetar suplimentar pentru DSP, respectiv pentru Ministerul Sănătății. La încetarea stării de alertă, triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei din județul Arad nu a mai fost necesar, cazurile noi de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 au scăzut semnificativ, ceea ce a determinat reducerea numărului anchetelor epidemiologice efectuate, toate acestea au condus la reducerea semnificativă a volumului de activitate realizat de către angajații pe perioadă determinată din cadrul DSP Arad.”
17 din 24
În final, însă, nici măcar cei 24 rămași după prima selecție n-au apucat să dea toți examenele pe post. Deși directorul Geanina Potolia declara, în mai, că ar fi fost normal să rămână în DSP Arad toți cei 49 de angajați în pandemie, doar 17 au beneficiat până la urmă de examenul pe post.
„La concurs nu au fost scoase 6 posturi, dintre care 2 de chimist la Laboratorul de diagnostică și investigare în sănătate publică – Chimie sanitară și toxicologie și 4 posturi de medic cu competențe limitate, 3 la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile și 1 la Compartimentul evaluare și promovare a sănătății, motivul fiind lipsa unei comisii de examen”, se arată în răspunsul primit de la DSP, în urma solicitării de informații în baza legii 544, transmisă de Jurnal arădean/Aradon pe data de 8 iunie.
Cu toate acestea, patru persoane au fost văduvite de această șansă, nu din lipsa comisiei de examen, ci pentru că:
„sunt medici cu competențe limitate, nu au parafă, nu au drept de semnătură, nu aveam ce să le scriem în fișa postului. Ei erau responsabili cu anchetele epidemiologice, de care acum nu mai e nevoie, prin urmare am decis să nu organizăm examen la finalul celor 90 de zile, astfel că, la expirarea perioadei, i-am lăsat să plece. Nu puteam să-i încadrez nici ca asistenți, pentru că ar fi însemnat o degradare profesională pentru ei, până la urmă sunt medici, doar că neavând nicio specializare, nu am găsit altă soluție”, ne-a explicat Geanina Potolia.
Lipsa comisiei de examen se aplică doar în cazul celor două posturi de chimist. Potrivit directorului DSP Arad, din cauză că hârtiile n-au ajuns la timp la minister din motive independente de voința conducerii, s-a depășit termenul în care se putea susține examenul, astfel că momentan posturile au rămas neocupate. Este însă imperios necesară organizarea unui concurs, pentru că, în caz contrar, laboratorul DSP nu-și va putea menține avizul de funcționare, primit în urmă cu o lună.
Cine a prins loc…
Conform DSP Arad, „la concurs au fost scoase 18 posturi, 13 pentru asistenți medicali, dintre care 2 la Compartimentul evaluare și promovare a sănătății, 3 la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, 7 la Compartimentul evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă, 1 la Laboratorul de diagnostică și investigare în sănătate publică – Diagnostic microbiologic, 3 posturi pentru medici specialiști, dintre care 1 la Compartimentul evaluare și promovare a sănătății, 1 la Compartimentul evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă și 1 la Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică – Diagnostic microbiologic, 1 post de șofer la Compartimentul administrativ și mentenanță și 1 post de secretară la Compartimentul secretariat/registratură. La examene s-au prezentat 17 candidați, în urma căruia 17 posturi au fost ocupate, toți având punctajul necesar. Precizăm că pentru un post de medic specialist, persoana care a ocupat postul pe perioadă determinată nu și-a depus dosarul pentru a putea susține examenul. În prezent, există un deficit de personal doar în ceea ce privește posturile de chimist, în rest nefiind cazul.”
Și pentru cine s-a făcut loc
Pe lângă cei 17 norocoși, personalului DSP i s-a mai adăugat recent, prin transfer de la Senatul României, Bătrân Alisa Oana (pe postul de consilier relații cu publicul), care va fi purtătorul de cuvânt al instituției și care este fiica fostului inspector șef al IPJ Arad, Nicolae Bătrân, un apropiat al PSD Arad.
De asemenea, din informațiile noastre, din dispoziția Geaninei Potolia, funcția de director executiv adjunct sănătate publică, rămasă vacantă, va fi ocupată de Cecilia Irimie, venită prin transfer, în cursul anului trecut, de la Casa de Asigurări de Sănătate Arad (CAS). Cecilia Irimie a fost, de altfel, și prima propunere PSD pentru funcția de director executiv al instituției, propunere respinsă din cauza notei obținute de aceasta la evaluarea anuală făcută de cei de la CAS pentru anul 2020, care i-au notat activitatea cu 3. De altfel, nota 3 la evaluare o împiedică pe Irimie să acceadă în grad profesional, ca funcționar public (se iau în calcul evaluările pe ultimii doi ani), dar nu-i îngrădește dreptul de a îndeplini funcția de director adjunct.
Un concurs în pandemie
Însă, nu toți angajații pe perioadă determinată, în pandemie, au avut de așteptat până în pragul expirării celor 90 de zile de după starea de alertă pentru a prinde un contract pe perioadă nedeterminată. Pentru unii a existat șansa organizării unui concurs chiar în plină pandemie, de fapt, între valuri, ca să folosim termeni atunci la modă. De un astfel de concurs a beneficiat și Geanina Potolia, actualul director, ea însăși încadrată pe perioadă determinată, pe stare de alertă. Pentru că inspecția sanitară avea nevoie de personal calificat, pe data de 14 iunie 2021 s-a organizat concurs pentru ocuparea „unui post de inspector clasa I grad profesional superior și a unui post de inspector clasa I grad profesional asistent, în cadrul Serviciului de control în sănătate publică-Compartimentul Inspecția și controlul factorilor de risc din mediul de viață și muncă”. În urma susținerii concursului, cele două posturi au fost ocupate de Geanina Potolia și Flavius Kizur, singurii înscriși, de altfel.
Un concurs anulat
Cu aprobarea Ministerul Sănătății, Horea Timiș a transformat, înainte de a fi schimbat din funcție, un post de asistent, existent în organigrama instituției, într-un post de medic de medicină generală, cu drept de liberă practică, în Compartimentul de evaluare și promovare a sănătății. Urma ca noua conducere a instituției să scoată acel post la concurs, pe care s-ar fi înscris exact fostul director Timiș, care îndeplinea criteriile postului.
Numai că, deși publicat pe site-ul instituției, concursul a fost anulat pe motiv că directorul DSP, Geanina Potolia, se afla în concediu, în perioada în care anunțul a ajuns să fie afișat online. De fapt, anulat n-a fost, doar că din motive pe care nu le cunoaștem, dar le putem intui, Horea Timiș nu și-a mai depus dosarul, iar concursul nu a mai fost organizat. La acea dată, Geanina Potolia ne spunea, într-o convorbire telefonică, că nu s-a procedat corect, dat fiind că anunțul a fost publicat în perioada în care ea lipsea din instituție, dar va scoate postul la concurs în lunile care urmează.
Trimite articolul
XAsta face Fifor la Arad capușează și deprofesionaliză cu incompetenți instituțiile..acesta este PSD, nimic nou.
-
Ca pnl e mai bun mai hoti..toti sunt niste hoti oedinari toti!
Angajarile la spitale au fost si mai grele. La Ineu cica a fost scump de tot.
-
…pe fondul inflației 😉
Baaaa ești, prost..baaa ești nebun….nota 3 😂😂😂
Baaaaaaaa voi nu sunteți normali. Cum dracu să ai funcție cu nota 3…
MANEVRE SI MINCIUNA !!!! sa vina RECORDER sa ii documenteze putin