ARAD. Datoriile mari ale Centralei Electrice de Termoficare SA Arad (CET-ul de pe centura oraşului) au trimis societatea în insolvenţă cu patru ani în urmă, în timp ce unii creditori mai mari au cerut falimentul. A urmat o serie de procese, iar în urmă cu mai bine de un an centrala a fost chiar scoasă la vânzare. Recent, Tribunalul Arad a admis începerea procedurii falimentului, fixând termen de judecată pentru februarie 2023. Între timp, această soluţie a fost atacată cu apel la Timişoara.
Soluţia magistraţilor
“Admite cererea de intrare în faliment a debitoarei Centrala Electrică de Termoficare Arad SA (C.E.T. Arad) formulată de creditoarea Distrigaz Vest SA, însuşită de cesionara Gas & Power Trading SRL şi creditoarea AOT Energy SRL în temeiul disp. art. 75 alin. 4 raportat la disp. art. 145 alin. 1 lit. A-c din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă întrucât la dosarul cauzei niciunul dintre planurile propuse nu a fost acceptat”, se arată în soluţia pe scurt publicată de Tribunalul Arad.
Instanţa a dispus “începerea procedurii falimentului debitorului” şi a desemnat un lichidator judiciar provizoriu din judeţul Timiş, până la confirmarea lichidatorului judiciar de către adunarea generală a creditorilor.
“În temeiul art. 145 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, (instanţa – n.r.) dispune dizolvarea societăţii debitoare”, se mai arată în soluţie, care a fixat şi termene pentru predarea gestiunii către lichidator, a altor documente sau a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii.
Judecătorii au mai cerut “sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare”.
Apel la Timişoara
Soluţia instanţei arădene este executorie, iar următoarea înfăţişare în cadrul procedurii falimentului a fost programată pentru 1 februarie 2023. Totuşi, la scurt timp după pronunţare, soluţia a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara.
În 26 septembrie, Curtea a admis cererea având ca obiect suspendarea provizorie a executării încheierii civile care a fost pronunţată de Tribunalul Arad, până la soluţionarea apelului declarat de lichidatorul judiciar provizoriu, în contradictoriu cu toţi creditorii CET SA.
Pentru disputa de la Timişoara încă nu a fost fixat un termen de judecată.
“Nu suntem afectaţi”
Contactat de Jurnal Arădean / www.aradon.ro, primarul Aradului, Călin Bibarţ, a precizat că municipalitatea nu mai are nicio responsabilitate în managementul CET SA de la intrarea centralei în insolvenţă. El a spus că arădenii nu vor fi afectaţi în niciun fel de deznodământul din acest caz, pentru că energia termică este asigurată de CET Hidrocarburi.
“Începând cu iarna trecută, nu am mai lucrat cu CET SA, după ce li s-a defectat turbina şi nu au reuşit să facă reparaţiile. Totuşi, speranţa noastră este că CET SA va fi cumpărată de un investitor care va produce energie electrică şi apă caldă, astfel încât pentru arădeni să avem o siguranţă mai mare în furnizarea agentului termic”, a spus edilul, care a adăugat că municipalitatea continuă programul de investiţii în modernizarea CET Hidrocarburi.
Anunţ de vânzare
CET-ul de pe centură este scos la vânzare cu suma de 32 de milioane de euro, potrivit unui anunţ publicat de mai mult timp de o agenţie imobiliară. Centrala a fost scoasă la vânzare prima dată în 2021, prin executor.
Dincolo de clădirile şi utilajele existente, centrala are şi un teren cu suprafaţa de 40 de hectare.
Conform unor surse, există mai mulţi investitori interesaţi de preluarea CET şi se poartă discuţii de câteva luni.
Trimite articolul
XGata l au furat si pe asta…au spagarit tot si gata
-
La CET..se lucra,,inCET”
De asta a si fost scoasa in insolventa-faliment, un smecher de doi bani o va cumpara pre nimic si va vinde energie termica la pret triplu…..in spiritul democratiei post-revolution, aradenii vor putea renunta, iar apoi cei cu bani se vor incalzi pe gaz, iar saracanii vor beli belengheru*! Traiasca conducerea liberala a judetului falimentat!
Nu raspunde nici un politician local pentru management defectuos ? Nu intra nimeni la puscarie ? Nu i se confisca casa la nimeni pentru ca a ocupat o functie pe care nu o merita si e un incompetent ??
falkao e imparatul care a falimentat CET cu firmele lui capusa!!
3 comentarii și toate pertinente
Deci în plină criză energetică ..adică ei baga in faliment o centrala pe cărbune pe care nemți le deschid pentru reduce costul de producere al energiei electrice ..și tâmpiți noștri o baga in faliment ….să vedeți voi preț la energia Termică ce o să o fie în Arad….dar nu îi nimic noi..nu îi vina lor ii vina celor care o acceptă această situație …să vă văd în decembrie cum ieșiți în stradă că nu mai puteți plăti …și cineva o să facă bani 💰 faina de pe spatele vostru..trăiască buzunarul Arădeanului..
Cel care respectă legea este afectat și este luat de fraier. Adică eu nu m-am pus centrală de apartament pentru că este parțial ilegală , o să mă trezesc în mijlocul iernii că nu am căldură și apă caldă pentru că am respectat legile . mulțumesc România că sunt fraierul vostru
-
Ori ești naiv ori faci pe prostul cum sa fie ilegal pe proprietate privată să îți alegi soluția de încălzire.
-
Poate ca la case , însă la bloc , ca sa te debranșezi legal și sa te racordezi legal este complicat … doar pentru ca mulți fac așa , nu înseamnă ca este legal.
-
Păcat! Metode de redresare și eficientizare au fost . Din nefericire , incompetența factorilor implicați în gestionarea și administrarea societăți au condus la faliment . Atât politic cât și managerial . Se putea înființa pe toată suprafața aparținând CET , o zonă industrială cu potențial foarte mare . Potențial văzut din păcate, doar de investitori privați. Reprezentanții acționariatului societății, nu au fost capabili să gândească o strategie și nici să solicite unei firme de consultanță specializată soluții viabile pentru a folosi la maxim potențialul economic al platformei SC CET ARAD SA. Putea devenii o sursă importantă de venituri la bugetul administrației publice locale , atât municipiule cât și județene . Care sunt acționarii majoritari.
Dar , asta este . Timpul nu poate fi dat înapoi.
Iar de răspunderea pentru dezastru , nu se pune problema.
aveau privatii trenuri cu carbune pt arad la preturi de 7 ori cat era normal, mai va intrebati de unde pierderea