Tribunalul Arad a hotărât vineri, 7 ianuarie, să trimită dosarul în care 13 persoane – politicieni și angajați ai DRDP Timișoara – au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție, înapoi la procurori. Motivul? 10 dintre inculpați au înaintat instanței cereri și excepții privind neregularitatea rechizitoriului – actul prin care au fost trimiși în judecată. De menționat că în cazul a trei inculpați, Tribunalul Arad s-a sesizat din oficiu cu privire la aceleași neregularități. Judecătorul de cameră preliminară a admis în parte cererile și excepțiile invocate.
Mai exact, Tribunalul Arad a admis solicitarea privind descrierea faptelor din rechizitoriu – pentru care cele 13 persoane au fost trimise în judecată – urmând ca procurorii să decidă dacă mențin dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei pentru refacere. Cei 13 inculpați au mai înaintat cereri și cu privire la nelegalitatea administrării probelor, excluderea probelor și au solicitat ca dosarul să fie restituit la DNA, pentru refacerea și completarea urmăririi penale. Instanța a respins această ultimă cerere.
Soluția Tribunalului
În soluția pe scurt a Tribunalului Arad, publicată vineri, 7 ianuarie, pe portal.just.ro se arată următoarele: “Admite în parte cererile şi excepţiile privind neregularitatea rechizitoriului emis în dosar la data de 06.04.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, formulate de inculpaţii Chisăliţă Ioan Narcis, Jivan Luminiţa Maria, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie, Tripa Florin Dan, Băețan Vasile Alin, Căprar Dorel Gheorghe şi Zamiska Ioan-Iaromir. Constată neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara privind descrierea faptelor pentru care inculpaţii de mai sus au fost trimişi în judecată şi – din oficiu – faţă de inculpaţii Horgea Cristian, Munteanu Bogdan Andrei şi Dima Cristian. Respinge cererile referitoare la nelegalitatea administrării probelor, excluderea probelor şi cele privind restituirea cauzei la parchet în vederea refacerii şi completării urmăririi penale. Dispune comunicarea încheierii penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea remedierii neregularităţii actului de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul urmând să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei. Pronunţată în camera de consiliu din data de 7 ianuarie 2022”.
Dosar din 2019
În anul 2019, procurorii DNA au descins la sediul PSD Arad, la sediul DRDP Timişoara şi la alte locaţii, după ce au adunat probe care ar dovedi faptul că, folosindu-se de influenţa politică, mai multe persoane cu funcţii în PSD au stabilit ca angajările de la Regionala de Drumuri să se facă doar contra cost, urmând ca cei care doresc să ocupe diferite poziţii să plătească diferite sume de bani. De atunci, din 2019, şi până acum dosarul nu a intrat la judecata pe fond.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, că „în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere”.
Procurorii DNA fac referire la „«protecția» oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 şi 500 de euro lunar). Spre exemplu, pentru a oferi «protecție», în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei”. Cel de-al doilea palier la care face referire DNA este „modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi”.
„Ofertele”
Procurorii DNA menționează „faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani. Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.
Bani, în funcție de necesități
Separat de aceste sume lunare – procurorii DNA spun că „persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 de lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia. Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Timișoara”.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Arad și Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Caraș-Severin s-au constituit părți civile în dosar.
Trimite articolul
XSa fie vreo legătură între sentința și o pensionare la cerere?
-
Nu cred, absolut nu cred…pensionarea la cerere era din Sectia civila, nu are a face una cu alta!
Ar fi interesant sa se măsoare încrederea pe care o are actul de justiție realizat de acești pseudojudecatori de la Arad. O sa constatam ca sunt sub nivelul marii. Niște aserviți care și au uitat menirea și care judeca după cum le dictează diferite grupuri de interese. Sunt jenanți. Păcat ca sunt plătiți din bani publici.
-
Daa, sunt PROFUND DEZAMAGIT si eu de prestatiile unor judecatoristi de la TB. Arad, absolut jenanti dupa felul cum judeca…Am impresia ca mai mult de jumatate dintre ei sunt doar niste purtaori de roba si beneficiari de salaroaie babane,dar ca profesionalism sunt, cum bine scrii, sub nivelul marii!
Am întâlnit-o la una dintre fundațiile bna Humanitas unde unul dintre angajați este preot cu ghilimelele de rigoare si necăsătorit sau ceva de genul acesta în care mi-a ceru cardul și anumite date sub această pierdeauă își face toate sus neajunsurile cheltuielile urmărind și persoane care vin din străinătate gen Elveția sau Germania nimeni nu-i are treaba ar trebui verificat acest lucru cârpaci acel cheamă.studiile le are din practica practic toți nu cunosc cauza improbabila a incapacități angajaților de a fi drept Calificați la locul de munca din cauza acestui personaj lugubre si care face totul din pura experiența personală gen si aceste persoane trimise cumva in judecată.Totul pleacă de la o escrocherie de bun simt îți place dar nu e treaba de făcut lipsa la mintea omului deștept ,,,,,@
Da știm fundație se află în Zăbrani au un sediu cică biserica noi apostolici unde și racolează frumos persoanele și care le studiază încât totul devine in transparent.
ma tem ca ceva pute
“Trimite înapoi la DNA?” Greșeală fundamentală, termenul corect politic ar fi fost: “Trimite înainte la DNA!”, toași.
Poate afla DNA-ul cum a ajuns inculta de Geanina Pistru directoare la uzina de apă….sa fie Pistru sau frica lui Bibi
Extraordinar cum vând posturile la stat.De parcă ar fi moștenire de familie. Bănuiesc ca se tergiversează pana iese cazul din atenția publica.
Stiti care e problema , corupția din politica nu ar exista fără aceste gunoie de judecători . Ei sunt cei ce au distrus țara asta și tot ce e in ea . Nimeni , nici un politician nu pitea sa vândă o bucata de țara și sa își umfle buzunarele cu bani decât cu ajutorul acestor gunoaie de judecători . Sunt judecători care își fac treaba , dar judecătorii cheie sunt cei corupți . Ia sa vedeți dacă justiția și-ar face treaba , judecătorii nu ar mai avea 50 de mii de lei salariu pe luna , ar avea nici jumătate . Dar spiritul romanului , mie sa-mi fie bine . O țara întreabă ați hulit Politia , ei fraților și eu am hulit-o , dar ei sunt mici copii , ai culmea sunt singurii care me mai ajuta pe noi oamenii de rând , iar supriza cea mare e ca am aflat ce salariu are un politist , cât o infirmiera . Așa ca , huliții pe ei când de fapt , Adevărații posesori de pensii speciale , judecătorii , au pensii mai mari ca cei din Germania , tac și distrug țara asta . Ieșiți in strada și strigați jos justiția infecta și corupta . Nu ar exista corupție in țara asta dacă justiția și-ar face treaba . Asta e concluzia .
-
50.000 salar? De unde le scoti? Ieri hotnews a scris ca salariul mediu al judecatorilor este 13.000. Daca salariul l ai exagerat pot sa cred ca si restul e exagerare?
-
Daa, de unde! Un judecator cu vechime, de la TB ia in jur de 20 000 lei,net!
-