Primul caz de trichineloză din judeţul Arad, din perioada tăierii porcilor de Crăciun, a fost descoperit în localitatea Bata. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), o familie care a sacrificat un porc din gospodărie a dus probe din carne la analize, aşa cum se recomandă, descoperind că animalul era bolnav. Din fericire, oamenii nu consumaseră carne, astfel că nu s-au îmbolnăvit.
DSVSA reia apelul către arădeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi. În situaţia în care se constată că porcul era bolnav, proprietarul primeşte despăgubire de la stat la valoarea de piaţă a animalului.
Trichineloza este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic în care se găsesc larvele parazitului numit Trichinella, un tip de vierme rotund. Acestea ajung în intestine și se transformă în paraziți adulți pe parcursul mai multor săptămâni. Paraziții adulți produc larve care ajung în diverse țesuturi, inclusiv în mușchi.
Trichineloza este răspândită mai ales în zonele rurale, iar cel mai adesea este descoperită în perioada sărbătorilor de iarnă, când sunt sacrificaţi porci în gospodării.
În cazul consumului de carne infestată, după o zi sau două apar dureri abdominale, diaree, oboseală şi greaţă. Alte simptome, precum febra şi durerile musculare, încep de obicei la două – opt săptămâni de la îmbolnăvire.
Gravitatea bolii la om depinde de numărul de larve care au ajuns în organism prin intermediul cărnii infestate.
Trimite articolul
XPovesti