TIMIŞOARA. S-a sfârşit primul episod al filmului în care judecătorul din Ineu Aurel Tripa a fost prins în flagrant în timp ce încasa bani şi bunuri pentru a favoriza o sentinţă. În primul şi, se pare, ultimul termen al procesului în care magistratul a fost judecat pentru trafic de influenţă, Tripa a venit în faţa judecătorilor Curţii de Apel Timişoara cu ochii în lacrimi, şi-a recunoscut faptele, dar a încercat să scape mai ieftin: acesta a susţinut că a vrut să îl înşele de denunţător şi să primească bani de la acesta, nu s-a gândit nicio secundă să intervină pe lângă judecătorii Tribunalului Arad pentru a „rezolva” o sentinţă favorabilă. Iar în acest sens a solicitat chiar reîncadrarea faptei, de la trafic de influenţă la înşelăciune. Magistraţii bănăţeni nu au acceptat, însă, solicitarea lui Tripa. Însă faptul că şi-a recunoscut faptele este de mare ajutor pentru judecătorul şpăgar. Acesta va beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei pentru simplul motiv că şi-a recunoscut faptele penale. După pledoaria avocatului său, Tripa a ţinut să precizeze faptul că nu s-a putut abţine de la a lua bani pentru că trebuie să plătească 500 de milioane de lei (n.r. vechi). Se pare că ar fi vorba despre un credit bancar accesat de magistratul de la Judecătoria Ineu, credit care, ţinând cont de situaţia actuală, în care Aurel Tripa va rămâne fără serviciu, ar putea atârna greu asupra traiului celui care a cerut bani pentru sentinţe. Deşi a avut loc o singură înfăţişare, deşi infracţiunea de care este acuzat magistratul din Ineu este una gravă, respectiv trafic de influenţă, se pare că judecătorii Curţii de Apel Timişoara au toate probele pentru a da sentinţa în acest dosar. Instanţa a rămas în pronunţare, ceea ce înseamnă că, în cel mai scurt timp, Aurel Tripa va afla care este pedeapsa pe care o va primi pentru infracţiunile pe care le-a comis.
A cerut bani
Pentru a reaminti cititorilor povestea magistratului prins cu şpaga în buzunar chiar în faţa Judecătoriei Ineu, reluăm firul întâmplărilor. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au primit semnale referitoare la faptul că Aurel Tripa ar fi un judecător „pătat”. În acest sens, au demarat o anchetă, iar suspiciunile anchetatorilor s-au adeverit: magistratul solicita sume de bani pentru a rezolva anumite sentinţe. În această cauză a fost vorba despre o sentinţă emisă de Judecătoria Ineu, care a fost atacată cu recurs la Tribunalul Arad. Tripa s-a angajat în faţa cumpărătorului de influenţă asupra faptului că va interveni pe lângă judecătorii instanţei arădene pentru ca aceştia să dea o sentinţă favorabilă celui care a înaintat recursul. Ca atare, Tripa a primit în mai multe tranşe diverse sume de bani, dar şi două telefoane mobile performante. În momentul în care i-a fost remisă ultima sumă de bani, procurorii DNA au organizat flagrant, după care l-au săltat pe Aurel Tripa, iar acesta a fost arestat pentru 29 de zile. La trei săptămâni de la demascarea lui, anchetatorii au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în judecată.
Fără personal
Situaţia de la Judecătoria Ineu devine, încet, încet, critică. Din totalul de patru judecători, doi se află după gratii, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Pe lângă Aurel Tripa, şi judecătoarea Floriţă Boloş a fost prinsă în flagrant de DNA în timp ce primea mită contra unor sentinţe favorabile. Aceasta a fost condamnată la patru ani de închisoare. Ca atare, preşedintele Judecătoriei Ineu a anunţat că va solicita angajarea de judecători noi pentru că cei care mai activează în prezent nu pot judeca toate dosarele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!