Prima ediţie a festivalului de folclor Ioan T Florea a avut loc la Covăsânţ, în ziua de Rusalii, această zi având o semnificaţie deosebită pentru credincioşii ortodocşi din această localitate, deoarece coincide cu Hramul Bisericii Ortodoxe şi totodată cu întâlnirea fiilor satului.
În prezenţa a peste 1500 de spectatori din localitate, dar şi din Podgorie, din judeţ şi de pe alte meleaguri, spectacolul a a fost prefaţat cu o Panihidă oficiată de părintele paroh Blaj Mihai pentru etnomuzicologul Ioan T Florea, care din păcate a trecut la cele veşnice. În continuare realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a elogiat activitatea acestui fiu al Covăsînţului, introducând pe scenă şi cei mai tineri interpreţi de muzica populara „Muguri de Tezaur”.
Orchestra Rapsozii Zarandului, condusă de taragotistul Petrică Paşca (fiul al Covăsânţului) a cărui iniţiator a fost folcloristul Ioan T. Florea a interpretat o suită de melodii culese de-a lungul vieţii de către acesta, atât din Covăsînţ, cât şi din Podgoria Aradului şi din Ţara Zaraddului.
Atmosfera a fost susţinută apoi de interpreţii Sava Negreanu, Cornelia Căpraru Roman, preot Cristian Pomohaci, Voichiţa Şuba, grupul de dansatori Podgorenii din Covăsînţ, formaţia de dansuri din Şimand, Malvina Nagy, formaţia de dansuri Doina Mureşului instruită de Viorel Nistor.
Covăsânţenii şi nu numai, au avut parte de un spectacol unic, şi în ciuda norilor negrii care ameninţau în permanenţă rafale de ploaie, la un moment dat a apărut curcubeul, care parcă a adus un plus de culoare acestui spectacol.
„Am avut parte de o aleasă sărbătoare la Covăsânţ” (Pr. Blaj Mihai)
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!