ARAD. Eveniment cultural de mare amploare la Complexul Muzeal Arad. Uriaşa pictură „Înmormântarea lui Hristos”, realizată de pictorul maghiar Arpad Feszty, a fost expusă, după 70 de ani, perioadă în care a fost ascunsă publicului. Aproximativ 150 de persoane au participat la eveniment, odată cu această operă fiind puse în valoare o serie de alte picturi, grupate toate în Pinacotecă, o expoziţie care are ca şi piesă centrală tripticul lui Feszty.
„Mi-am respectat promisiunea față de arădeni. Am reușit restaurarea uneia dintre cele mai importante opere de artă din patrimoniul Complexului Muzeal al Județului Arad, tripticul monumental realizat la Florența de artistul Feszty Arpad. Sunt convins că va fi un punct de atracție important pentru Aradul cultural, dar și turistic, un reper istoric, dar și expozițional”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Iustin Cionca, președintele Consiliului Judeţean Arad.
„Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât, odată cu expunerea acestui tablou, redeschidem și sala care în 1913, la inaugurarea Palatului Cultural, a fost proiectată special pentru această capodoperă. Și pentru că Muzeul din Arad are și alte opere de artă de valoare, ne-am implicat în restaurarea și repunerea lor într-o expoziție permanentă. Mă refer aici în primul rând la tabloul lui Liezen Mayer, în care, în anii ‘70, autoritățile comuniste au învelit tripticul lui Feszty, astfel încât nici el nu a mai fost văzut de public de jumătate de secol. Ca președinte al CJA, mă bucur că această echipă, care astăzi sărbătorește 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean, și-a putut aduce contribuția la o realizare culturală istorică. Consider că sarcina unei administrații este asigurarea dezvoltării instituțiilor pe care le coordonează și punerea în valoare a patrimoniului comunității pentru care muncește. De aceea, faptul că astăzi redeschidem pinacoteca Muzeului și creăm un nou obiectiv major al Aradului cultural și turistic, ne dă satisfacție. În final, le mulțumesc colegilor de la Muzeu, colegilor din administrație, celor din societatea civilă care au lucrat la acest proiect, în mod special asociațiilor Kolcsey și Arad Capitală Europeană a Culturii, care în anul 2015 și-au unit eforturile pentru ca acest vis frumos să devină realitate”, a mai spus Cionca .
La eveniment a participat şi Kelemen Hunor, vicepremier al României, care a spus că este „o lucrare foarte importantă nu numai pentru comunitatea maghiară, ci pentru întreaga comunitate internațională. Aradul parcă a fost orașul unde operele de artă, după ce au fost expuse, au devenit prizonierele anumitor vremuri și regimuri, așa cum s-a întâmplat cu Statuia Libertății, dar și cu această operă de artă. După foarte mulți ani, cu ajutorul Consiliului Județean și trebuie să aduc mulțumiri domnului președinte Iustin Cionca, domnului director Sorin Bulboacă, tuturor muzeografilor și restauratorilor, se poate viziona din nou această lucrare, se poate vizita galeria. Eu cred că Aradul, după acest moment, mai are încă o notă de 10 în catalogul cultural și va atrage foarte mulți turiști din toată Europa, având în vedere că această lucrarenu a mai fost văzută din anii 1950, a fost ascunsă de regimul comunist. Este un lucru extraordinar, ne bucurăm reexpunerea lucrării și îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect”.
„Am participat la reinstaurarea tripticului «Înălțarea lui Hristos», un eveniment într-adevăr epic. Și cred că nu folosesc cuvinte mari. Această operă de artă este redată iubitorilor de frumos, după mai bine de 60 de ani de obscuritate. O operă de artă dimensionată nu doar ca mărime, ci mai ales ca simbolistică religioasă și culturală. M-am simțit arădean, am trăit bucuria de a oferi ceva unic arădenilor și tuturor turiștilor care ne vor vizita, o reașezare expozițională pe care o trăim odată-n viață”, a spus şi Răzvan Cadar, vicepreședintele CJA.
Celălalt vicepreşedinte, Ionel Bulbuc, a menţionat faptul că „pentru mine, acest moment înseamnă un crepuscul cultural, artistic și sentimental. O pictură de asemenea notorietate, găzduită și deținută de Muzeul Arădean, rezonează ca și cum aș fi asistat la prezentarea Giocondei sau a Carului cu Boi al lui Grigorescu. Pare că folosesc cuvinte mari? Tot ce se poate, dar vă invit să admirați această pictură și, apoi, putem dimensiona măreția acestui moment de excepție în istoria Aradului”.
La eveniment au fost prezenți importanți oameni de cultură, fețe bisericești, delegați din țară, dar și din străinătate.
Scurt istoric
Tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád, aflat în colecția de artă de muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și retras în depozitul muzeului. A fost pictat la Florența, apoi expus, în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expus la inaugurarea Palatului Cultural.
Trimite articolul
XSuperba opera de arta ! Felicitari celor care au redat-o publicului aradean !
-
Stimă și respect domnului pictor maghiar Arpad Feszty, care a pictat această operă de artă!
Mai avem si noi, aradenii, ca avem valori artistice de clasa. In mod sigur, va atrage si turisti straini. Felicitari initiatorilor acestei actiuni .
Sobolanii rosii, cei bolsevici au interzis cu desavarsire, orice lucrare de arta care se referia la Dumnezeu.