Aici vine lumea toată vara, fie că e cald, fie că e mai puțin cald, pentru a se trata de diferite boli, pentru a se relaxa pur și simplu. Fie că sunt banii primăriilor, fie că sunt investiții private, treburile merg destul de bine.
Pun la licitație ștrandul
O singură localitatea a abandonat oferta naturii și a lăsat norocul să treacă pe lângă ea. Macea. Și norocul s-a dus la doar câțiva kilometri, la Curtici, Șofronea sau Dorobanți, unde arădenii și nu numai vin să se relaxeze, să se trateze, să cheltuie bani.
Măcenii se gândesc doar la vremurile în care bazinele erau pline de apă caldă și aveau și ei un loc cu care să se laude (că le place lauda), un loc care acum e pustiu și scos la licitație. După 6 ani în care nimeni nu a pus strop de apă în bazine, ștrandul termal din Macea e pus la mezat. Firma, SC Cora Intertrans SRL, care deținea clădirile și bazinele (terenul aparține statutului), a intrat în insolvență și vinde tot pentru a se putea recupera creanțele către creditori. Prețul de pornire este de 30. 215 euro.
Nu vrem să cumpărăm
Un preț pe care primarul comunei în consideră cam mare pentru bunurile scoase la licitație. „Sunt câteva clădiri și două bazine care oricum nu mai pot fi folosite în starea actuală, nu cred că mai îndeplinesc condițiile impuse de reglementările europene”, a declarat edilul comunei, Ioan Mercea. Și primăria va sta deoparte, cel puțin de data aceasta. Pentru că, pe viitor, edilul vorbește despre un proiect european care să aducă banii necesari pentru refacerea bazei termale. Dar va mai trece multă frunză până să curgă apa în bazine.
Un bazin al CAP
Și cum fiecare ghinion sau noroc are povestea lui, povestea tristă a ștrandului este strâns legată de CAP. Izvorul de apă termală s-a întâmplat să fie pe terenul fostului CAP. Care a devenit, după 1989, Asociația foștilor membrii CAP. Asociația s-a pricopsit cu un ștrand pe care l-a vândut unei proprietărese sau cetățeană, cum îi place primarului să povestească. Treaba nu a mers nici așa și cetățeana l-a vândut unei firme. Cea care acum se leapădă de el pentru a scăpa de datorii. La cine o ajunge, vom vedea, ce va face cu el vor vedea măcenii și se va scrie din nou.
Un Făt Frumos
Cât despre cât o fi sau nu o fi reală această poveste tristă a unui ghinion ce putea fi cu noroc, nu știm cu siguranță. E povestea spusă la un răgaz telefonic de primarul comunei. Pe scurt și fără prea multe cifre. Măcenii au încă comoara caldă din adâncuri dar, poate ca în povești, se așteaptă un Făt Frumos, care cântă sau nu din frunză, să o scoată la iveală și să o dea poporului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!