Se pare că dr. Gabriela Ţârle nu o duce deloc rău de când a fost demisă din funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad. Deşi a pierdut (într-o primă fază) cele două procese pe care le-a intentat Ministerului Sănătăţii, s-ar putea spune că fosta directoare duce, în continuare, o viaţă boierească. Cel puţin aşa am putea deduce dacă ne-am uita la veniturile ei: 5.400 de lei lunar. Asta în ciuda faptului că nu vine la serviciu.
De aproximativ trei luni de zile, dr. Ţârle este în concediu medical. Imediat după eliberarea din funcţie (17 februarie 2009) şi-a luat concediu de odihnă, iar după aceea, a continuat cu „medicale”. Conform datelor furnizate de actualul director al DSP, dr. Mircea Faur, fostei directoare i s-a calculat, pe perioada concediului medical, un venit lunar de 5.400 lei. Se pare că aceşti bani reprezintă venitul brut al dr. Ţârle, dar, şi aşa, ea tot rămâne în mână cu aproape 4.000 de lei. O sumă deloc de neglijat!
Dr. Gabriela Ţârle a intrat în gura presei odată cu scandalul primelor acordate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din anul 2007, când şi-a (auto)acordat 30.000 de lei noi. Au urmat apoi apelurile efectuate de pe telefonul de serviciu la numere cu suprataxă. Deşi este inactivă de câteva luni, dr. Ţârle acaparează din nou atenţia publică prin contravaloarea concediului medical pe care îl primeşte: 5.400 de lei lunar! Interesant este că această sumă este semnificativ mai mare decât leafa actualului director, Mircea Faur, al cărui salariu de bază este de 1.740 de lei, la aceşti bani adăugându-se câteva sporuri.
„Plata concediului medical este reglementată prin OUG nr.158/2005 şi «se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minine brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii». Noi aplicăm legea. Nu avem ce face” – explică directorul DSP Arad, Mircea Faur. Cei 5.400 lei reprezintă, conform dr. Faur, 75% din 7.200 lei – această sumă provenind din înmulţirea salariului minim brut pe economie (600 lei) cu 12.
Dar veniturile dr. Ţârle nu se opresc aici. Pe lângă concediul medical, fosta directoare a primit, recent, încă 76.000 de lei noi, reprezentând contravaloarea unor sporuri. Aceşti bani au fost obţinuţi în urma câştigării unui proces intentat chiar Direcţiei de Sănătate Publică.
Ce spune dr. Ţârle?
Contactată telefonic, dr. Ţârle susţine că sumele vehiculate mai sus sunt „ireale”, precizând însă că ea nu a fost singura care a primit astfel de sume compensatorii şi că nu a fost ea cea care a primit cei mai mulţi bani. În plus, fosta directoare s-a declarat deranjată că se vorbeşte public despre veniturile sale, subliniind că acestea sunt confidenţiale. „Nu aveţi acceptul meu să scrieţi nimic despre mine şi nici să publicaţi vreo poză de-a mea atâta timp cât sunt în concediu medical! Doresc să nu mai fiu deranjată!” – a încheiat, categoric, Gabriela Ţârle.
Posibilităţi
Conform legii, dr. Ţârle are dreptul la 182 de zile de concediu medical. Apoi, ar avea trei variante: 1.să-şi reia activitatea; 2.să se pensioneze de boală; 3.să-şi prelungească concediul medical cu 30-90 de zile, dar numai cu avizul Ministerului Sănătăţii. Nu ştim exact care va fi opţiunea fostei directoare. Ştim doar că ea „ameninţă” că, din septembrie, revine la DSP! Rămâne de văzut în ce postură: într-o funcţie de conducere sau pe un post de execuţie…
Citiți principiile noastre de moderare aici!