BUHANI. Satul Buhani din comuna Dezna a trăit duminică zi de mare sărbătoare: întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, ÎPS Timotei Seviciu, a participat la ceremonia militară și religioasă de dezvelire și sfințire a Troiței Eroilor satului Buhani, căzuți pe front în cele două războaie mondiale.
Impozanta troiță din lemn de stejar, înaltă de trei metri, operă a unui sculptor popular maramureșan, are săpate în trupul ei icoana lui Isus răstignit, icoana Fecioarei Maria cu Pruncul și numele celor 19 eroi locali, în amintirea cărora s-a ridicat această sfințită lucrare în Anul Centenarului Marii Uniri.
Camera Deputaților din Parlamentul României a fost reprezentată de deputatul de Arad Florin Tripa, instituția Prefectului jud. Arad de subprefectul Vasilică Damian, Consiliul Județean de Ioan Gligor și Gheorghe Feieș, autoritățile locale de primarul comunei Dezna Ovidiu Neaga, iar armata activă de comandantul C.M.J. Arad lt.col. Ciprian Filimon și de un detașament al Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad condus de mr. Octavian Crenicean.
Au fost prezenți reprezentanți ai A.N.V.R., A.N. „Cultul Eroilor Regina Maria” și din partea filialelor Arad și Bihor ale A.N.C.M.R.R.
După întâmpinarea arhiepiscopului și a subprefectului, a urmat intonarea Imnului de Stat al României și dezvelirea troiței-monument, apoi ÎPS Timotei a oficiat slujba de sfințire a troiței și parastasul de pomenire a eroilor împreună cu un sobor de 9 preoți militari și civili.
În alocuțiunile ocazionate de acest eveniment au fost reliefate virtuțile oamenilor acestor locuri și ajutorul de la Dumnezeu în tot ce au făcut în vechime și în prezent (ÎPS Timotei), efortul de ridicare a troiței prin participarea sătenilor și a altor persoane cu dragoste de sat și de eroii săi (prof. Gheorghe Mariș), jertfele Buhaniului în cele două războaie mondiale (col.r. Florin Hălmăgean), omagiu ostașilor români care au apărat Marea Unire de la 1918 (gl.bg.r. Vasile Creț), felicitări celor care au gândit și pus în aplicare înălțarea acestei sfinte troițe dedicată eroilor (gl.bg.r. Vasile Băețan), exemplul de unitate al clasei politice de la 1918 și conjugarea eforturilor pentru realizarea idealului național al unirii (Gheorghe Feieș).
Ultimul cuvânt l-a avut părintele paroh Valentin Herbei, care a spus: „Mulțumesc Bunului Dumnezeu și celor care mi-au fost alături la realizarea a două mari lucrări – restaurarea bisericii și ridicarea troiței pe care o vedem și o admirăm cu toții. Mulțumesc ÎPS Timotei pentru încredere și ajutor, mulțumesc locuitorilor satului Buhani și tuturor celor ce simt și trăiesc cu dragoste de țară, de neamul românesc și de locurile acestea încărcate de istorie”. Apoi inimosul preot a dat citire, cu glas tremurat de emoție, unei scrisori trimisă către familie de un sergent buhăncean aflat pe frontul din URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, document unic de dragoste și atașament față de valorile familiale, naționale, creștine și patriotice ale ostașului român din toate timpurile.
Cu această ocazie au fost înmânate diplome, plachete și alte distincții de recunoștință celor care s-au învrednicit a participa la măreața lucrare sărbătorită duminică la Buhani, iar Corul „Trifon Lugojan” al Catedralei Ortodoxe din Arad a susținut un frumos concert de cântece patriotice și colinde.
Depunerea de coroane la troiță și defilarea detașamentului de militari au încheiat o zi memorabilă pentru toți participanții.
Dorin Ocneriu
Citiți principiile noastre de moderare aici!