ARAD. Începând din luna august, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are o echipă managerială completă, niciuna dintre funcțiile de conducere nemaifiind ocupată prin interimat. Ultimul concurs organizat a fost cel pentru ocuparea funcției de director medical, care i-a revenit unicului candidat, neurologul Cătălin Hreniuc.
Pentru că vorbim despre o perioadă de patru ani, am dorit să știm care sunt obiectivele pe care noul director medical și le-a propus în mandatul său și care se regăsesc în proiectul de specialitate susținut în fața comisiei de examen. Pentru lucrarea de management, Hreniuc a fost notat cu nota 10.
Principalele priorități
Directorul medical a identificat două priorități esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite cetățenilor județului Arad, precum și a județelor vecine.
“Luând în considerare patologia tratată la nivelul SCJU Arad, precum și nevoile pacienților tratați atât în cadrul unității sanitare, cât și pacienților tratați în spitalele din jur, am identificat ca nevoi imediate necesitatea înființării unui compartiment clinic de trombofilii și tromboze care să vină în completarea secției Clinice de Hematologie și a unui laborator de explorări funcționale în cadrul ambulatoriului integrat al spitalului”, argumentează Hreniuc algerea făcută.
Proiect pilot
Înființarea Compartimentului de Trombofilii și Tromboze este un proiect pilot și are ca scop oferirea unui diagnostic și tratament pacienților cu boli trombofilice care s-au adresat în ultimii ani Clinicii de Hematologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
În cadrul acestui proiect ar urma să se organizeze un cabinet de consultații cu 3 paturi în regim de spitalizare de zi (evaluarea pacienților în regim de ambulator de specialitate și de spitalizare de zi).
Pentru funcționarea acestuia, este nevoie de desenarea circuitelor conforme pentru pacienți, identificarea personalului care va deservi compartimentul, medici specialiști/primari și medici rezidenți de an terminal, asistente medicale și personal curățenie (același care deservește ambulatorul și structura de spitalizare de zi a secției).
Acest compartiment va acoperi, prin serviciile medicale oferite, pacienții din municipiul Arad (173.000 locuitori) și din județul Arad, adică aproximativ 461.000 de cetateni.
De înființarea acestui compartiment vor beneficia „îndeosebi pacienteleînsărcinate, pentru care fiecare zi în întârzierea diagnosticului contează, câtși pacienții proveniți din serviciile de neurologie (pacienți tineri cu AVC sau alte fenomene trombotice), de cardiologie (infarct miocardic acut la vârste tinere etc), de gastroenterologie (tromboze vasculare diverse etc) sau paciente din serviciul de ginecologie cu sarcini oprite în evoluție sau sarcini anterioare patologice”, își motivează directorul medical alegerea.
Laborator de explorări funcționale
Al doilea obiectiv pe care și le-a propus Hreniuc în cei patru ani de mandat este înființarea laboratorului de explorări funcționale în cadrul ambulatoriului integrat, în vederea „asigurarării unor servicii medicale complexe și de calitate în vederea diagnosticului corect, evaluării prognosticului și prevenirii complicațiilor diferitelor afecțiuni de tip neurologic și cardiologic, atât la adulți, cât și la copii. În momentul de față nu există la nivelul județului niciun spital sau clinică privată care să dețină un electromiograf sau un electroencefalograf performant, deși ambele tipuri de explorări funcționale au o adresabilitate extrem de mare la nivelul pacienților cu patologie neurologică și nu numai. De aproximativ 2 săptămâni, în cadrul secției clinice de Neurologie au fost recepționate un electroencefalograf și un electromiograf cu potențial de înaltă performanță, care pot deservi atât pacienții adulți, cât și copiii”, se mai arată în lucrearea de specialitate.
Până în 2024
Conform graficului de lucrări, atât Compartimentul de Trombofilii și Tromboze, cât și Laboratorul de explorări funcționale ar trebui fie gata să deservească pacienții de la finele anului 2024.
Trimite articolul
XTrombofilii? Imi suna cunoscut. Dar nu, nu are cum sa fie de la vaccin. N-are cum. Nici moartea subita…