Bucuria autorităților județene când vine vorba de reabilitarea Drumului Vinului (Păuliș-Ghioroc-Covăsânț-Șiria) nu i-a cuprins și pe localnici, care au găsit motiv de nemulţumire. Aceștia se plâng de faptul că au fost realizate trotuare pe câmp, între sate, iar în localități pietonii circulă pe șosea.
Drumul Vinului este un proiect care urma să aducă valuri de turiști în Podgoria Aradului. Cel puțin așa visau autoritățile la momentul la care au demarat proiectul, adică de ani buni. Deocamdată nu s-a întâmplat asta și, după cum spun unii localnici, nici nu ar trebui, pentru că satele lor s-ar face de râs. Asta pentru că în localități nu există trotuare pe toate străzile (nici măcar pe marginea drumului județean nu există trotuar pe tot traseul), daracum între sate s-a realizat o cale pietonală frumos asfaltată și cu borduri. Nu o folosește nimeni, însă. Din două motive: oamenii nu parcurg distațele dintre sate pe jos; trotuarul e prea îngust pentru biciclete, având doar 80 de centimetri.
”Sunt niște trotuare inutile. Trebuia să le facă în sat, că acum mergem pe marginea drumului, iar noaptea ne e frică să nu fim loviți de mașini. Vara, trotuarele din câmp sunt invadate de bălării, nici nu le mai vezi”, spune un localnic din Covăsânț. ”Sunt atât de înguste, încât mai mulți oameni pot merge doar în șir indian. Cu bicicleta e risc să cazi în șanț dacă miști puțin de ghidon”, ne-a declarat un alt localnic.
Pe trotuar, prin șanț
Și fostul deputat Nicu Cojocaru, proprietarul unor culturi de viță de vie în zonă, este foarte critic cu acest proiect: ”Trotuarele au capete în șanțuri și nu ai cum să ajungi la ele. Ba mai mult, din loc în loc se termină inexplicabil și trebuie să mergi pe drum distatanțe mari până gâsești iar un capăt să intri pe trotuar. Bineînțeles, poți face asta după ce treci prin șanț. Nu există nicio logică după care au fost realizate”.
Oamenii spun că nu au de ce să se mândrească cu această investiție, ba chiar le este rușine dacă vin turiștii și văd cum s-a lucrat.
Mai marii de acum ai Consiliului Județean Arad, cei care s-au terzit răspunzători de lucrarea comandată de foştii şefi ai instituţeiei, n-au ce face: trebuie să-ţi asume lucrare. Ne spună, însă, că în cadrul proiectului au fost realizate trotuare atât între sate, cât și în unele localități, în total 30 de kilometri. Lățimea acestora este ”conformă proiectului”, deşi nu ştiu cine a decis că sunt suficienți cei doar 80 de centimetri de trotuar. Nu există desigur explicații nici pentru faptul că aceste trotuare sunt întrerupte în multe locuri, fiind accesibile eventualilor pietoni doar dacă traversează șanțurile. Asta când nu sunt indundate de ape pluviale.
Un proiect de 61 milioane de lei
Drumul Vinului a fost inaugurat la sfârșitul anului trecut, după ce s-a lucrat cinci ani la acest proiect. Au fost modernizați 24 de kilometri ai drumului județean din Podgoria Aradului, respectiv între localitățile Păuliș și Șiria, dar și viaductul din Ghioroc. Investiția a fost de peste 61 de milioane de lei, 85 la sută din fondurile nerambursabile provenind de la Uniunea Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!