Sonda spaţială InSight a NASA, care a ajuns pe planeta Marte, îi omagiază și pe membrii formaţiei Goodbye to Gravity care au murit după incendiul de la clubul Colectiv. Numele lui Alex Pascu, Bogdan Lavinius, Vlad Ţenea şi Mihai Alexandru au fost duse la 480 de milioane de kilometri de casă, în urma unei călătorii prin Univers care a durat aproape șapte luni.
Pe pagina de Facebook a formaţiei Goodbye to Gravity îi sunt aduse mulţumiri germanului Andreas Schönhofen, fan al trupei, „pentru minunata sa iniţiativă comemorativă”, „astfel onorând memoria lor în afara lumii noastre şi în eternitate”.
Omagiu
Germanul a decis să aducă un omagiu celor patru membri decedaţi, așa că le-a „achiziționat” acestora bilete spre Marte. „În memoria celor patru membri decedaţi ai trupei «Goodbye to Gravity» am adăugat numele acestora în misiunea InSight către Marte (…) unde vor rămâne pentru totdeauna. Arta și numele trupei sunt strâns legate de călătoriile în spaţiu şi astronautică. Acesta este motivul pentru care am ales acest mod de a onora aceşti patru oameni”, a scris germanul pe Facebook înainte de lansarea sondei.
După succesul misiunii NASA, Andreas Schönhofen a scris pe Facebook că este „extrem de fericit”, publicând piesa „Atonement” a formaţiei Goodbye to Gravity.
Pământeni „la bord”
InSight a fost lansata de la baza Vendenberg din California în 5 mai 2018. Sonda are la bord nu doar intrumente ştiinţifice, ci şi numele a 2,5 milioane de pământeni. Încă din 2015, NASA a lansat o campanie online adresată celor care vor să ajungă cu numele în spațiu. Oamenii și-au putut „rezerva” un bilet de călătorie prin completarea unui formular online. Pentru cei patru artiști români a făcut-o Andreas Schönhofen. Lista cu numele pământenilor a fost încărcată pe un microcip din silicon pus la bordul sondei.
Roboții trimiși pe Marte vor investiga subsolul, pentru a detecta eventualele cutremure, dar și căldura emisă de nucleul planetei. În afara faptului de a afla dacă nucleul este lichid, solid sau o combinaţie între cele două stări de agregare, NASA vrea să afle de ce a patra planetă de la Soare a avut o evoluţie foarte diferită de a Terrei.
Noaptea fatidică
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Clubul Colectiv, și-au pierdut viaţa 65 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 38 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini. În afara decedaţilor, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.
Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul arădean Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei, dar a suferit arsuri pe mâini, faţă, umăr și pe căile respiratorii, ulterior fiind supus mai multor intervenții chirurgicale.
Articole pe aceeași temă:
http://www.aradon.ro/membrii-morti-ai-trupei-goodbye-to-gravity-imbarcati-pe-sonda-nasa-plecata-spre-marte/2063377
http://www.aradon.ro/video-live-aterizarea-pe-marte-a-dispozitivului-insight-al-nasa/2152668
http://www.aradon.ro/misiune-nasa-pe-marte-insight-un-dispozitiv-spatial-al-agentiei-va-ajunge-in-curand-pe-planeta-rosie/2152569
Citiți principiile noastre de moderare aici!