În mediul electronic s-au creat mai multe platforme care susţin aceste petiţii. Iar unele dintre ele oferă şi posibilitatea de a realiza un sondaj. Numărul respondenţilor, însă, este destul de scăzut, iar petiţiile care nu sunt mediatizate rămân cu doar câteva zeci de semnături.
Dacă din partea celor care iniţiază astfel de petiţii publice există un interes tot mai crescut, din partea celor care ar trebui să le şi semneze, interesul este aproape nul. Unul dintre motive ar putea fi şi faptul că o asemenea petiţie, fie ea şi cu mii de semnături, nu garantează că structurile de decizie vizate vor lua o hotărâre în favoarea celor ce au semnat respectiva solicitare.
De la piste de biciclete, la spectacole mai puţine de teatru sau la introducerea unor posturi de radio/tv în judeţ. Toate sunt subiecte de petiţii online lansate de arădeni. Dintre zecile de petiţii, însă, doar foarte puţine au reuşit să strângă mai mult de 100 de semnături, iar în acele cazuri a fost vorba despre mobilizarea unui grup ţintă, vizat în mod clar de respectiva petiţie.
De la piste la skatepark
Despre pistele de biciclete solicitate de arădeni s-a tot vorbit în ultimii ani, iar administraţia locală a lansat şi câteva proiecte pentru amenajarea acestora. În acest sens există şi o petiţie electronică, susţinută însă…. de doar câteva zeci de arădeni.
Pe de altă parte, tinerii arădeni au lansat o solicitare pentru ca în Arad să existe un skatepark. Cele 41 de semnături adunate de la 1 ianuarie a.c. şi până acum arată un interes crescut pentru această iniţiativă, cel puţin deocamdată. Dorinţa semnatarilor? „Un loc special amenjat pentru folosirea skateboard-urilor, BMX-urilor, bike-trail-ului şi a rolelor”. Mai mult, iniţiatorii susţin şi că „un skatepark va fi foarte util pentru comunitate deoarece aceşti sportivi nu vor mai folosi străzile, locurile publice şi bunurile primăriei ca elemente pentru a-şi desfăşura activitatea”.
Interes pentru cultură
Nici cultura nu este uitată în petiţii electronice. Discuţiile recente privind viitorul Teatrului Vechi au avut ecou şi în spaţiul virtual. 587 de arădeni au semnat pentru ca Teatrul Hirshl să fie salvat, subiectul fiind intens dezbătut şi în cadrul unui forum special. Alte petiţii din sectorul cultură au făcut referire la activitatea actorilor şi a Teatrului, dar şi la derularea, în continuare, a Festivalului de Teatru Underground.
Petiţiile şi politica
Schimbarea partidelor de la guvernare a făcut ca petiţiile lansate online să se îndrepte şi ele către partidele de la putere. Dacă în perioada în care PDL avea Guvernul, petiţiile erau destinate democrat-liberalilor, fiind iniţiate de o parte a opoziţiei, acum există intenţii de a strânge semnături pentru ca unele decizii ale Executivului USL să poată fi schimbate, asflatările şi starea diferitelor drumuri din judeţ fiind câteva dintre subiectele aduse în discuţie.
Una peste alta, arădenii iniţiază petiţii pe cele mai variate teme, sperând să adune un număr suficient de semnături pentru ca mai apoi fie un parlamentar, fie un ales local să preia proiectul pentru a-l pune şi în practică. Doar că, oricât de multe semnături virtuale ar aduna o iniţiativă, petiţia nu poate obliga niciun factor decizional să şi aplice ideea susţinută de arădeni.
Gara, ţintă politică
Arădenilor li s-a propus chiar să susţină înfiinţarea Partidului Fraţilor şi Surorilor. Solicitarea s-a bucurat, însă, de doar două semnături, deşi printre obiectivele acestui partid se număra şi unul ce făcea strict referire la Arad: declararea Gării Arad ca magistrală feroviară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!