17 kilograme. Atât a cântărit tumora de ovar drept pe care au extirpat-o, ieri dimineaţă, medicii de la Spitalul Matern din Arad. „Ai de mine! Şi cum am putut s-o duc?!” – (s-)a întrebat, mirată, la scurt timp după operaţie, însăşi femeia din trupul căreia a fost extrasă tumoarea.
Maria Chiper are 52 de ani şi este din Nădlac. Înainte de a fi supusă intervenţiei chirurgicale cântărea 47 de kilograme. Zice că şi-a dat seama că are o problemă de-abia în toamna anului trecut. „În septembrie a început să-mi crească burta, apoi am început să slăbesc şi atunci am mers la medic. La început nu m-a durut, dar după câtva timp am început să fac crize puternice. Înainte de sărbători am venit aici, la spital” – povesteşte femeia.
Doctorii de la Matern i-au făcut investigaţii, inclusiv computer-tomograf, toate indicând existenţa unei tumori gigantice. Operaţia a fost programată pentru ieri dimineaţă. O echipă formată din cinci medici (doi anestezişti şi trei chirurgi) – condusă de dr. Adrian Popa şi dr. Bujorel Cornea – a încercat, timp de două ore, să rezolve favorabil acest caz. Nu a fost uşor, dat fiind că „în majoritatea intervenţiilor de acest tip, chisturile de ovar au câteva sute de grame. Când auzi de un chist de un kilogram, e mare. Darmite de 17 kilograme! E o performanţă că s-a scos întreg. Totul a decurs neaşteptat de bine” – spune dr. Sorin Prişcă, manager al Maternităţiiarădene.
Un caz complex
„A fost o tumoră de ovar drept, cu compresiune pe organele din jur, mai ales pe intestinul gros, de care era şi aderentă. Au fost şi modificări anatomice în jur, inclusiv modificări de coloană vertebrală, cu compresiune până pe coloana vertebrală, cu modificări de statică şi de mers şi cu compresiune pe uretere, cu restrângerea funcţionalităţii renale. Cea mai periculoasă era compresiunea pe diafragmă, cu fenomene de disfuncţie respiratorie restrictivă, adică un fel de insuficienţă respiratorie” – explică medicul anestezist Bujorul Cornea.
Medicii aşteaptă acum rezultatele examenului histopatologic pentru a afla care e natura tumorii. „Din punct de vedere clinic, nu avem semne că ar fi o tumoră canceroasă. Dar nu putem ştii cu certitudine decât după examinarea histopatologică” – precizează dr. Bujorel Cornea.
În ceea ce-o priveşte pe Maria Chiper, ea a trecut cu bine peste intervenţia chirurgicală. „Mă doare un pic burta, c-aşa e după operaţie. Dar mă simt bine acum. Le mulţumesc tuturor doctorilor şi asistentelor că au avut grijă de mine. M-au ajutat şi m-au salvat” – încheie femeia.
Semnal de alarmă
„Din păcate, acest caz ne arată şi o latură mai puţin plăcută a psihologiei pacientului. Asemenea tumori nu pot să crească într-o lună, două sau trei. Cresc în decursul anilor. De aceea, eu recomand tuturor doamnelor să se prezinte la un control ginecologic cel puţin o dată pe an. E mai uşor să previi decât să tratezi” – atrage atenţia dr. Adrian Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!