Şi-au creat un grup infracţional organizat, şi-au găsit şi „omul din interior”, aşa că au pus la cale o afacere prin care au reuşit să fraudeze Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad cu suma de 14.195.391 lei, această sumă fiind probată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, secţia Timişoara. Procurorii i-au trimis în judecată pe Marian Cioflan, inspector vamal în cadrul Vămii Giurgiu, acesta fiind acuzat de luare de mită, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat; Daniel Marius Tuvene, pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat; Mihail Codrin Roman, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat; Gheorghe Marcu, acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălarea banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat; Florin Irinel Varga, acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat; Vasile Rusu, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, participaţie improprie la spălarea banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat; Liviu Mugea, acuzat, de asemenea, de complicitate la evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de complicitate la spălarea banilor; Şerban Nelu Purcel, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional; George Cristian Stanciu, acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi constituire a unui grup infracţional organizat; Alexandru Maier, acuzat tot de complicitate la evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional, dar şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În sfârşit, în faţa judecătorilor va ajunge şi Ion Cîtu, acuzat de spălare a banilor. Aceştia au desfăşurat activităţi comerciale nelegale pe raza judeţului Arad, fiind vorba despre comercializarea motorinei fără plata accizelor şi altor taxe către stat.
Informaţii de la procurori
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, întregul grup infracţional a fost gândit de Mihail Codrin Roman şi de Marius Daniel Tuvene. „În calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, la sfârşitul anului 2008, au început demersurile pentru constituirea unui grup infracţional la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, grup axat pe dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziţia de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria şi desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor şi a taxei pe valoare adăugată. Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-au cointeresat material pe inculpatul Cioflan Marian, inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societăţii administrată de inculpaţii Roman Mihail Codrin şi Tuvene Marius Daniel. Acesta din urmă şi Varga Florin Irinel i-au dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism marca Dacia Logan, pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să urgenteze formalităţile vamale”, spun anchetatorii.
Pe cifre
Procurorii arată concret modul în care statul a fost păgubit de milioane de euro. „Concret, în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului au efectuat, în modalitatea de mai sus, un număr de 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 de litri de motorină (în valoare de 3.815.817 euro) ce a fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip fantomă, administrate de inculpații Marcu Gheorghe,Varga Florin Irinel și Purcel Șerban Nelu. În vederea însușirii produsului infracţional obţinut prin infracţiunea de evaziune fiscală, membrii grupului infracţional organizat au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (400.000 lei și 200.000 lei), sub forma unor <nevoi personale, restituire împrumut, plată în avans> care au ajuns, astfel, în posesia inculpatului Cîtu Ion, administrator al unei societăţi comerciale, prin intermediul căreia produsul energetic achiziţionat a fost comercializat pe teritoriul naţional. Într-o manieră asemănătoare a procedat şi inculpatul Stanciu Cristian George care, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a încheiat, în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei, sumă provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală”, se mai arată în informarea DNA.
Şi prejudiciul
Calculele procurorilor au scos la iveală un prejudiciu de 14.195.391 de lei, sumă cu care Finanţele din Arad s-au constituit parte civilă în cauză. Anchetatorii au decis dispunerea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile care aparţin inculpaţilor Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius și Mugea Liviu. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad, care vor stabili pedepsele pentru cei zece inculpaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!