ARAD. Milioane de euro, o mulţime de locaţii, grijă pentru copii, grijă pentru vârstnici sau persoane cu dizabilităţi fizice şi mentale, infrastructură, afaceri private. Toate au fost ieri în centrul atenţiei în cadrul unui tur al proiectelor implementate în judeţul Arad prin Regio – Programul Operaţional Regional.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a organizat marţi o vizită în teren a mai multor obiective care, cu bani europeni, au adus un mare plus calităţii vieţii a sute de beneficiari. În alte cazuri, a fost vorba despre proiecte de infrastructură, iar în altele mediul privat a fost beneficiarul. „Aradul este primul judeţ din regiune în care începem aceste tururi. Aici s-au obţinut finanţări pentru proiecte cu puternic impact social, de infrastrucură, cum a fost reabilitarea centrului vechi, sau a podului Traian, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe sau realizarea de piste de bicilete. Am vrut să arătăm că există şi proiecte care se adresează celor mai puţin favorizaţi”, ne-a declarat Miruna Viţcu, directorul direcţiei de comunicare din cadrul ADR Vest.
Copii şi vârstnici
Primul popas a fost făcut, alături de viceprimarul Levente Bognar şi Erica Stark – directorul DDAC, la Complexul de Educaţie Interculturală pentru copii şi tineret Curcubeu. Aici, printr-un proiect care a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 531.746,57 lei, s-a executat lucrarea de reabilitare, modernizare şi dotare a clădirii complexului, precum şi de diversificare a serviciilor sociale destinate copiilor şi tinerilor cu risc social. Viceprimarul Levente Bognar a subliniat că prin acest proiect s-a reuşit îmbunătăţirea condiţiilor oferite de această instituţie, Complexul Curcubeu fiind un exemplu pozitiv pentru integrarea socială a copiilor.
Un alt obiectiv vizitat marţi a fost Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pecica. Centrul aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Aici s-au atras fonduri nerambursabile de 2.869.303,38 lei. S-a realizat reabilitarea şi extinderea centrului, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi, precum şi creşterea gradului de sensibilizare a populaţiei în ceea ce priveşte problematica specială a persoanelor cu dizabilităţi. Odată cu finalizarea acestui proiect s-a reuşit creşterea cu 8% a numărului de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de infrastructura pentru servicii sociale.
Infrastructură şi economie
Printr-o plimbare prin oraşul Pecica, primarul Petru Antal a prezentat derularea proiectului de modernizare a Centrului Urban Pecica, proiect care beneficiază de 22.163.205,39 lei nerambursabili, bani care au mers pe reabilitarea a 18 străzi, a parcărilor, la semnalizarea stradală, amenajarea de piste de biciclete, amenajarea de zone verzi şi dotarea cu mobilier stradal. Nu în ultimul rând, a fost vizitată SC Tomipex RG SRL, o societate din Pecica unde, prin fondurile atrase (831.508 lei nerambursabili), s-a înfiinţat secţia de pelleţi şi brichete de rumeguş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!