Amenajat în anul 2001 prin fonduri Phare de la Uniunea Europeană, de către Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad, Biroul de Informare Turistică al Municipiului Arad – InfoTour, a fost închis undeva în anul 2016, „pentru renovare”. Sau cel puțin așa stătea scris pe ușa micului birou.
Ironia
În contextul recentei Zile a Turismului Arădean, nu a putut trece neobservată ironia situației, anume faptul că municipalitatea promovează cu mândrie turismul arădean, însă nu pune la dispoziția turiștilor nici măcar un punct de informare funcțional.
După închiderea InfoTour de pe Bulevardul Revoluției, nr. 82, acesta a fost mutat la numărul 85-87, în aceeași încăpere cu Centrul de informare Europe Direct Arad. Singurul lucru care îi informează pe eventualii turiști că acolo se află un birou de informare este o foaie de dimensiune A4, amplasată într-un colț al vitrinei și care poate trece foarte ușor neobservată.
Noul InfoTour
În 2016, în perioada în care InfoTour era „închis pentru renovare”, Consiliul Local Municipal Arad hotăra că apartamentul nr. 27B de pe Bulevardul Revoluției nr.82 va trece din administrarea Statului Român în administrarea directă a Consiliului Local al Municipiului Arad. Scopul acestei acțiuni, formulat în HCL 173/31 mai 2016, era ca în spațiul respectiv să se amenajeze un „Centru de informare, comunicare și promovare”.
Contactați, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad au declarat pentru Jurnal Arădean/aradon.ro că „amenajarea punctului de informare turistică va începe anul acesta, iar el va deveni funcțional de anul viitor”. Noul InfoTour se va amenaja, astfel, lângă fostul InfoTour, în spațiul în care odinioară funcționa un magazin de haine. Suprafața totală utilă a spațiului este de aproximativ 400 de metri pătrați, împărțiți pe parter și mezanin.
Aradul și turiștii
Într-un raport publicat în anul 2013 de către Primăria Municipiului Arad se arăta că punctul de informare turistică ajutase 7.813 turiști – 4.969 „în persoană” și 2.844 telefonic. Ultimul raport al Biroului de Informare Turistică din Arad a fost făcut public în anul 2014, an în care biroul fusese vizitat de 4.125 de turitși și îndrumase telefonic alte 1.869 persoane.
Totuși, în Arad există un centru de informare – CNIPT, adică Centrul Național de Informare și Promovare Turistică a Județului Arad, aflat în subordinea Consiliului Județean Arad și amenajat prin Programul Operațional Regional. Peste 15 astfel de centre au fost create în județul nostru începând cu anul 2010, cea mai mare parte a acestora rămânând, însă, închise. Au fost create atunci centre în Buteni, Bata, Cermei, Socodor, Săvârșin, Vladimirescu, Macea, Păuliș, Tauț, Bârzava, Zăbrani, Hășmaș, Brazii, Dorobanți și Dezna.
Concluzia
Așadar, ironia este la ea acasă când vine vorba de turism în municipiul Arad. Primăria Municipiului promovează orașul prin târguri și pliante, însă obiectivele turistice se prăbușesc peste trecători, iar de ghidajul turiștilor prin municipiu se ocupă doar o mână de tineri voluntari, care fac asta gratuit, fără a avea vreo obligație.
Rămâne de văzut dacă Biroul de Informare Turistică ce va fi amenajat (sperăm) anul viitor pe Bulevardul Revoluției va avea și materiale de promovare, sau vor rămâne aceleași pliante învechite ce existau și în fostul birou de informare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!