Cu peste 10 ani în urmă, la marginea localității Sântana era un teren viran, pe care locuitorii aruncau absolut tot ce le prisosea: frigidere, aragaze, chiuvete, canapele, jucării, ba chiar și cărți. Ca să nu mai vorbim de orătănii, animale mai mici sau mai mari, care au decedat subit. Sau, despre molozul rezultat din construirea sau renovarea unor case, ca semn al pașilor făcuți de către Sântana de la statutul de sat mai mare spre cel de oraș. Pe scurt, ceea ce autoritățile numeau „groapă de gunoi neconformă”. Ei, bine, am fost să vedem ce este acum în locul „neconformei”, iar ceea ce am văzut ne-a impresionat. Dar, mai ales, ne-a impresionat ceea ce va fi anul viitor, datorită unui parteneriat public-privat între Primărie și investitorii străini, respectiv, italieni, care au descoperit o adevărată mină de aur în transformarea orașului Sântana într-un punct de atracție pentru cei care, după o săptămână de trudă, vor să se relaxeze, împreună cu familia. Mai mult, pot să facă acest lucru nu săptămânal, ci chiar zilnic, după orele de muncă, pentru că nu trebuie să-și îmbarce familia în mașină, să meargă la Ghioroc, Tauț sau aiurea, din moment ce totul este la îndemână, la ei ACASĂ, la Sântana.
Am ACASĂ tot ce vreau
Ca să nu lungim vorba, la Sântana va funcționa cea mai mare zonă de agrement din județ. Ce va însemna aceasta, ne spune directorul general al firmei, Răzvan Claudiu Jidoi. „Nu trebuie să fim ipocriți, să spunem că o firmă, românească sau străină, se gândește doar la interesul comunității, că face o investiție doar de dragul oamenilor. Este o minciună folosită de către politicieni, sau, mai degrabă, politruci, pe care îi interesează doar cum să parvină. Ceea ce vrem noi este câștigul ambelor părți, lucru pe care Primăria orașului Sântana l-a înțeles și ne-a sprijinit în efortul nostru, venind în participațiune cu suprafața de 9,5 hectare. A înțeles că ne era mult mai ușor să investim banii într-o afacere care să ne aducă profit imediat, dar am preferat o investiție pe termen lung, în folosul ambelor părți. Este vorba despre corectitudine, despre ceea ce faci pentru tine și ce faci pentru ceilalți, fără minciuni, fără povești de adormit copiii, fără articole de lege care promovează și justifică interesele unor escroci, în dauna unor oameni care chiar vor să facă ceva”.
La obiect!
Considerentele politice nefiind interesante, ajungem la miezul problemei : pe ce se bazează domnul Jidoi când spune că Sântana, pe care nu prea mulți o iau în seamă din punct de vedere turistic, va deveni un reper de excepție din acest punct de vedere.
„Este vorba despre o zonă de agrement, cu bazin piscicol pentru pescuit sportiv, dar nu numai atât. Pe lacul în formă de potcoavă, cu o suprafață totală de 6 hectare, oamenii vor avea la dispoziție ambarcațiuni dar și sky jet-uri hibride, electrice, pentru a nu polua luciul de apă și mediul înconjurător. Pe un mal vor fi amplasate bungalow-uri, dotate cu tot ce este necesar, iar pe cealaltă parte va fi o plajă dedicată clienților zonei de agrement, dar și un loc de joacă pentru copii. Nu în ultimul rând, pentru vârstnici vor fi alei pietonale, cu bănci. Desigur, nu vor lipsi serviciile de alimentație publică. Pe scurt, impactul va fi pentru toate categoriile de vârstă, care vor avea la îndemână o zonă de agrement și relaxare, chiar la marginea orașului. Este ușor accesibil și pentru cei care vin din alte părți, fiind paralel cu drumul județean” explică, pe scurt, Răzvan Jidoi.
Ce s-a făcut până acum?
„Am început cu balastiera, care livrează agregate de balastieră, deservind clienții de pe raza orașului și din vecinătate. Pentru un oraș în care se construiește, chiar este important să nu se aducă de la mare distanță nisip și balast, costurile reducîndu-se considerabil. Apropo de costuri, în flota de utilaje cu care se muncește de 10 ani s-au investit 800.000 euro plus cheltuielile aferente, de peste 550.000 lei.
Luciul de apă a crescut văzând cu ochii, astăzi fiind deja întins pe 5 hectare, populat cu mai multe specii de pești” spune interlocutorul nostru. Ceea ce am observat noi, pe maluri există multă vegetație, stuf și trestie, dar și diferite specii de păsări, care nu par să fie deranjate de faptul că se lucrează. Seamănă foarte mult cu un lac natural, iar Răzvan Jidoi ne spune că există preocuparea ca această calitate să se mențină și după ce toate lucrările vor fi definitivate. „Vom avea grijă ca tot ceea ce numim generic modernizare să se îmbine armonios cu mediul înconjurător, să nu afecteze caracterul de oază naturală, lucru care îi atrage în primul rând pe turiștii care vor să evadeze, în timpul liber, din atmosfera trepidantă a orașului. Pentru orașul Sântana, sunt sigur, va fi o carte de vizită importantă, care îi va ridica prestigiul și o va face mult mai vizibilă pentru investitori. Iar atragerea investitorilor este pentru orice oraș o preocupare de bază. Cel mai bun exemplu este oferit chiar de către cei care derulează acest proiect, acceptând să investească ani la rând bani care nu produc profit. Fără îndoială, anul viitor, când totul va fi gata, reușita noastră va fi un semnal de încredere și pentru alți investitori”, încheie Răzvan Jidoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!