O poveste extraordinară creată de doi oameni, soț și soție din București, putem spune inimoși și curajoși, care și-au pus în gând să nu mai vorbească ci să facă ceva. „Am inițiat această campanie din credința că viața oamenilor din România se poate schimba, atâta timp cât lupți pentru cauza în care crezi”, este deviza celor doi. Este vorba de campania de strângere de fonduri „Da și Eu Pot”, inițiată de Gabriela-Elena și Cristian Airinei, prin care cei doi își doresc să aline suferințele celor 3.000 de copii diagnosticați cu diabet de tip 1 din România. De remarcat este faptul că Elena Airinei este un model pentru mulți diabetici deoarece ea suferă de 15 ani de această boală și totuși a urcat pe bicicletă și depune efort pentru a își ajuta semenii fără a aștepta nimic în schimb. Poate nu v-ați gândit niciodată, însă 3.650 este numărul minim de înțepături pe care e nevoit să îl suporte în fiecare an un copil diagnosticat cu diabet de tip 1. Fondurile generate de această aventură vor fi donate Asociației „Sprijin pentru Diabet” pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a glicemiei destinate copiilor diagnosticați cu diabet insulinodependent.
Pedalând prin toată România
Într-un mod ingenios, cei doi au pornit în turul României, pe 25 iunie, cu bicicletele, iar marți, 4 iulie, au ajuns la Arad. Ei parcurg în medie aproximativ 100 de kilometri pe zi în funcție și de diferențele de nivel la care sunt supuși. Până acum au trecut prin Giurgiu, Turnu Măgurele, Drobeta Turnu Severin, Orșova, Timișoara și vor pedala mai departe prin orașele: Oradea, Iași, Galați, Tulcea, Constanța și Călărași pentru a ajunge în București după 30 de zile și 3.000 de kilometri cu tolba plină de povești și de ce nu cu un cont consistent care să le permită să ajute cât mai mulți copii.
De la 10 înțepături zilnic la una
„Pedalăm pentru cei 3.000 de copii din România cu diabet de tip 1. Pentru a vedea evoluția glicemiilor sunt necesare 10 măsurători prin înțepare în deget. Prin proiectul nostru dorim să reducem numărul zilnic de înțepături la copii și să asigurăm sisteme de monitorizare continuă, respectiv niște capsule ce se aplică subcutanat care pot măsura și cunoaște în timp real valorile glicemiei”, au declarat inițiatorii campaniei. Cei doi soți încearcă să răspundă și la întrebările: Cum poate fi viața unui copil care trebuie să se înțepe de peste 10 ori pe zi? Cum poate fi viața unui părinte îngrijorat tot timpul de valoarea glicemiei copilului său, care se întrebă permanent: oare a mâncat, oare și-a calculat corect doza de insulină?
Tehnologia nu ajunge la cei săraci
„Există acum soluții prin care acești copii pot avea o viață mai frumoasă și prin care părinții să își facă mai puține griji. Există aparate de monitorizare a glicemiei care necesită o singură înțepătură pe zi pentru calibrarea glicemiei și care le poate transmite părinților informații privind valoarea glicemiei copilului prin telefon. Ne dorim să sprijinim cât mai mulți copii prin achiziționarea acestor aparate și a consumabilelor necesare. Din păcate, aceste aparate sunt scumpe și mulți dintre părinți nu și le pot permite, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un program care funcționează doar pe hârtie”, ne explică Gabriela-Elena Airinei.
Povestea unei luptătoare
Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticată cu diabet tip 1 în anul 2002, an din care a început lupta ei cu monitorizarea glicemiei: patru înțepături zilnic pentru monitorizarea glicemiei și alte patru pentru administrarea insulinei. Adică mai bine de 2.920 de înțepături într-un an. După 15 ani de diabet și peste 43.800 de înțepături, Gabriela s-a întrebat cum suportă un copil toată această suferință, mai ales că, în cazul copiilor, pot fi și 10 înțepături într-o zi doar pentru măsurarea glicemiei și alte 5 pentru administrarea de insulină.
Oricine poate susține acest proiect prin donații în contul Asociației Sprijin pentru Diabet Cont LEI Banc Post: RO86BPOS70608474041RON01 sau platformele de donații: GalantOM și Bursa Binelui. Mai multe informații despre acest proiect şi inițiatorii acestuia găsiți la www.dasieupot.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!