Mult discutata Lege a uceniciei a intrat în vigoare la finalul anului trecut fiind anunțată atât de către Ministerul Muncii, cât și de către instituțiile deconcentrate ce gestionează aplicarea sa ca fiind o soluție salvatoare pentru încadrarea tinerilor pe piața muncii. Din păcate, la câteva luni de la votarea Legii Uceniciei rezultatele întârzie se apară.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad a înregistrat, până în prezent, nouă contracte de ucenicie! Un număr extrem de mic față de nevoia de pe piața muncii, ce poate fi văzută la bursele locurilor de muncă unde arădenii vin cu sutele. Mai mult, din totatul de nouă contracte înregistrate, doar cinci au fost practic și transpuse în convenții încheiate între angajatori și AJOFM Arad, restul de patru fiind încă în probă de lucru.
Cert este că, până în prezent, angajatorii fie nu cunosc prevederile privind ucenicia, fie nu au încredere în promisiunea statului de a le acorda anumite avantaje.
Ucenicia la locul de muncă are baze legislative fundamentate încă din 2005, când a apărut Legea 279/2005 republicată, urmată fiind de Hotărârea 234/2006 actualizată și Hotărârea 1212/2011 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279 din 2005 privind ucenicia la locul de muncă. Practic, prin ultima hotărâre s-a stableşte ca, în baza unei convenții încheiate între AJOFM și angajator, să se acorde celui din urmă o subvenție lunară egală cu 60% din indicatorul social de referinţă pentru fiecare ucenic.
Avantajele uceniciei
„Angajatatul care alege să lucreze în baza Legii Uceniciei poate obține o calificare atât teoretică, cât și practică la locul de muncă, fără cheltuieli de școlarizare. Mai mult se va obține și un certificat recunoscut în Uniunea Europeană, dar și o retribuție lunară pentru timpul efectiv lucrat, iar, la sfârşitul perioadei de ucenicie, vor avea asigurat un loc de muncă”, ne-a explicat Albert Ladislau, director executiv AJOFM Arad. Pe de altă parte, angajatorul va fi subvenționat pentru fiecare ucenic pe care îl angajează.
Doar în domeniul auto
Deși, teoretic, Legea este foarte atractică, practic doar cinci ucenici lucrează în acest moment în Arad, trei urmând a fi calificați ca și mecanici auto, în timp ce doi dintre cei cinci se vor alege cu o slujbă pe postul de electricieni auto.
Oportunitate reală
„Considerăm Legea uceniciei ca şi o reală oportunitate pentru tinerii care doresc să înveţe o meserie. Aceste demersuri le vor facilita semnificativ integrarea pe piaţa muncii, unde există cerere pentru persoanele calificate într-o meserie”, este de părere Albert Ladislau.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!