ARAD. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – filiala Arad a organizat un eveniment dedicat programelor de ucenicie la locul de muncă, văzute ca o alternativă de a recruta şi forma angajaţi, în concordanţă cu nevoile concrete ale firmelor mici şi mijlocii.
„Am creat un cadru de discuții pentru a prezenta rezultatele unui proiect pe care îl implementăm alături de organizații din Italia, Polonia și Spania – proiectul M.A.S.T.E.R.S. – MAKE APPRENTICESHIP ATTRACTIVE IN EUROPEAN SMES. În traducere, acest proiect vizează modul în care ucenicia poate fi mai atractivă pentru IMM-uri. Am creat câteva instrumente practice pentru firme și consilierii de carieră care vor să utilizeze ucenicia ca alternativă la selecția și pregătirea forței de muncă.
Ucenicia este deja reglementată în România. Am considerat important să aducem din nou în discuție, punând față în față instituții, autorități publice și unități de învățământ, modul în care putem folosi programe de ucenicie ca alternativă la nevoia de resurse umane pe care o ridică mediul privat”, a punctat Mihaela Breaz, președinte CNIPMMR Arad.
Celor prezenți li s-au prezentat modele de programe de ucenicie, dar şi cum pot reprezentanţii sectorului IMM să îşi creeze propriile programe de ucenicie, să îşi selecteze şi instruiască ucenici, surse de finanţare pentru acestea, legislaţia specifică, precum şi platforma de informare www.masters.erasmus.site, create printr-un parteneriat instituţional cu organizaţii din Italia, Polonia şi Spania.
Discrepanța între teorie și practică
„Am putut observa în urma acestui eveniment că există o discrepanță între intenția privind ucenicia și acțiunea în acest sens. Chiar dacă tinerii sunt din nou atrași de meserii și programe de formare, nu mai există maiștri care să îi formeze în aceste meserii. Suntem într-un cerc vicios din care vom putea cu greu ieși și problema pieței muncii se adâncește tot mai mult”, a mai punctat Mihaela Breaz.
Evenimentul a fost unul foarte interactiv, reprezentanții instituțiilor venind cu un discurs deschis, direct și în care problemele s-au expus fără ocolișuri. De asemenea, reprezentanții școlilor și a companiilor s-au implicat activ, ambele părți dând dovadă de o dorință în a găsi o rezolvare. În acest moment, cea mai mare problemă a pieței muncii din Arad și nu numai este lipsa acută a muncitorilor, singura soluție care încă mai rămâne viabilă pentru multe companii fiind importul de muncitori din Asia.
Trimite articolul
XSalariile corecte ar fi solutia…
În anumite domenii nu poți lucra cu ucenici.