USUSĂU. 40 de persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 61 de ani au ajuns, în ultimele cinci zile, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu trichineloză. O femeie în vârstă de 61 de ani a murit luni seara, în Secţia ATI II (de la fostul Spital Municipal) din cauza complicaţiilor. Ea fusese transferată în stare foarte gravă de la Spitalul din Lipova, inconştientă, cu paralizie a muşchilor şi organelor şi cu tulburări de ritm cardiac. În ciuda eforturilor de resuscitare, care au durat o oră, femeia nu a mai putut fi salvată.
Din nefericire, şi soţul său se află în stare foarte gravă. El este internat la Secţia Neurologie a Spitalului Judeţean, în comă profundă, cu temperatură foarte ridicată şi hemoragie cerebrală. Prognosticul medical este extrem de rezervat în ceea ce-l priveşte.
Cei doi soţi şi alte 47 de persoane din localităţile Ususău, Dorgoş şi Bruznic au consumat carne de porc din gospodăria familială, fără a o duce înainte la un control trichineloscopic. Deşi asta s-a întâmplat în urmă cu o lună, simptomele infecţiei au apărut mult mai târziu, perioada de incubaţie a bolii fiind cuprinsă între trei şi cinci săptămâni.
„Simptomele şi evoluţia bolii depind de cantitatea de carne consumată. Din 21 noiembrie, ora 13.00, până marţi, 25 noiembrie, au ajuns la spital 40 de bolnavi, din care 24 au fost internaţi. Ne aşteptăm să se mai prezinte şi alte persoane care au consumat din aceeaşi carne” – spune dr. Teodora Olariu, manager al spitalului Judeţean Arad.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a identificat la Ususău focarul de trichineloză prin consum de carne neverificată trichineloscopic, din gospodărie individuală.
„Am identificat 49 de consumatori totali, din care 40 s-au prezentat la spital. 24 au fost internaţi. O pacientă de 61 de ani a decedat; un alt pacient are prognostic rezervat. Din ceilalţi 22 de pacienţi, 15 sunt adulţi cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani şi 5 sunt copii cu vârste cuprinse între 2 şi 11 ani. Ei sunt internaţi la Secţia Boli Infecţioase. 18 bolnavi, între care 13 adulţi şi 5 copii, sunt trataţi în ambulator. Toate cazurile au prezentat simptomatologie pentru trichineloză, de la forme oligosimptomatice (foarte uşoare – n.r.) până la forme severe, cu mialgii, fiind confirmate chimic şi biologic – eozinofilie – peste 20%” – precizează dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad.
Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică de etapă, în acest caz. De asemenea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cercetează acest caz. Potrivit directorului Viorel Agud, inspectorii DSVSA s-au deplasat în teren pentru recoltare de probe, dar… nu au mai avut ce recolta. Miercuri se decide direcţia spre care se va îndrepta ancheta sanitar-veterinară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!