Implicare impresionantă a comunităţii ucrainenilor din judeţul Arad pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Etnicii din judeţ au pregătit peste 200 de locuri de cazare, marea majoritate în comuna Târnova, dar şi în municipiul Arad. În plus, colectează şi transportă ajutoare la frontiera cu ţara invadată de ruşi.
Case pentru refugiaţi
Multe case goale din Târnova sau din împrejurimi, unde este cea mai mare comunitate de ucraineni din judeţ, sunt disponibile pentru refugiaţi. Proprietarii sunt etnici care au plecat la muncă în străinătate şi au transmis că sunt dispuşi să îi adăpostească pe cei care au nevoie. Alţii vor împărţi casele cu cei care au nevoie de adăpost. În zonă sunt libere acum 200 de locuri de cazare pentru refugiaţi.
“Este o implicare deosebită a comunităţii de ucraineni de la Târnova, care numără aproximativ 2.000 de suflete. Şi-au oferit casele, avem în jur de 200 de locuri pentru refugiaţi. Mai avem şi apartamente disponibile în municipiul Arad. Până acum nu am adus refugiaţi în judeţul nostru, dar am ajutat la preluarea acestora de la graniţa cu Ucraina pentru a fi duşi în alte locuri sau în Ungaria”, a declarat preşedintele filielei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Gavrilă Miculaiciuc.
“Sunt fraţii noştri”
Ioana Budescu este de peste 25 de ani stabilită la Târnova. A venit cu familia când era copil, iar acum are, la rândul ei, copii. Spune că familia sa a venit din comunitatea de ucraineni aflată în Maramureş, chiar de la graniţă cu ţara vecină, în căutarea unui trai mai bun. Acum, veştile despre război au adus îngrijorare mare în familia sa, fiind principalul subiect de discuţie.
“Am o mare frică, pentru că soţul e plecat dincolo şi eu aici cu copiii… Am teamă şi pentru mine şi pentru soţ”, spune tânăra, care este gata să le ofere cazare celor care ajung în România şi nu ştiu încotro să se îndrepte.
“Le-am oferi mâncare, cazare, ce am eu în casă (…). Ucraineancă mă simt, părinţii mei sunt ucraineni. Aici am crescut, limba nu mi-am uitat-o”, a spus Ioana Budescu.
În sat, ucrainenii se adună la stradă şi îşi spun ultimele veşti, auzite de la televizor sau de la rude aflate în Ucraina sau în Maramureşul din care au plecat.
“Sunt fraţii noştri şi ne pare rău, ne rugăm lui Dumnezeu să-i ajute să treacă peste asta”, spune Ana Jer, care s-a stabilit la Târnova de 23 de ani.
Gafia Cubaş, care a venit în judeţul Arad în urmă cu peste 20 de ani, spune că este foarte neliniştită când aude ştirile de peste graniţă:
“E mare dezastru, păcat de pacea pe care am avut-o, păcat de oameni, de copii (…). Numai când mă gândesc mă ia cu groaza. Mă întreabă copilaşul cel mare ce se întâmplă şi nu ştiu ce să-i spun”.
Şi Mihai Loveş, stabilit de nouă ani în Târnova, mărturiseşte că localnicii l-au primit “foarte bine” şi este gata să facă şi el asta pentru ucrainenii care ar avea nevoie de ajutor până când s-ar încheia războiul.
Alimente şi haine
UUR Arad a dus, duminică, ajutoare pentru refugiaţi la Sighetu Marmaţiei, iar un al doilea transport a plecat luni spre frontieră.
“Am primit foarte multe oferte de donaţii şi nu doar de la ucraineni. S-au implicat mult şi primari sau foşti primari din judeţ. Miercuri vom face un al treilea transport de alimente şi îmbrăcăminte la frontiera cu Ucraina, acolo unde sunt mulţi care au nevoie de ajutor”, a spus Gavrilă Miculaiciuc.
De trei decenii la Târnova
Primarul comunei Târnova, Emilia Ignişca, spune că primii ucraineni s-au stabilit în zonă în 1992, iar comunitatea locală i-a primit bine şi niciodată nu au existat conflicte sau neînţelegeri între români şi nou-veniţi. De altfel, şcoala gimnazială din comună are programe speciale cu predare în limba maternă pentru copiii ucraineni.
“Prima familie care a venit în comuna noastră s-a stabilit în localitatea Arăneag. S-au integrat foarte bine la noi în comunitate, sunt oameni harnici, gospodari, avem relaţii foarte bune. Din punct de vedere al pregătirii, la şcoală oferim opţional ore de pregătire în limba maternă, avem cadru didactic pregătit”, a spus primarul.
Conducerea UUR Arad spune că în judeţ există o comunitate de aproximativ 4.000 de ucraineni, dintre care jumătate trăiesc în comuna Târnova sau sate din jurul acesteia. Potrivit ultimului recensământ, numărul ucrainenilor din judeţ este jumătate faţă de datele UUR, însă Gavrilă Miculaiciuc afirmă că mulţi erau plecaţi la lucru în străinătate în perioada culegerii datelor, în urmă cu un deceniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!